Μελέτη των συσχετίσεων μεταξύ της πρωτεϊνικής πρόσληψης ανά γευματικό επεισόδιο (ώρες γευμάτων) στην διάρκεια της ημέρας και των δεικτών ευπάθειας σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω της μελέτης HELIAD

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229432 76 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιδημιολογία-Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-08
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μπαλντζή Βικτώρια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Κυρώζης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλική Μπενέτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρονίκη Νάσκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των συσχετίσεων μεταξύ της πρωτεϊνικής πρόσληψης ανά γευματικό επεισόδιο (ώρες γευμάτων) στην διάρκεια της ημέρας και των δεικτών ευπάθειας σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω της μελέτης HELIAD
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη των συσχετίσεων μεταξύ της πρωτεϊνικής πρόσληψης ανά γευματικό επεισόδιο (ώρες γευμάτων) στην διάρκεια της ημέρας και των δεικτών ευπάθειας σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω της μελέτης HELIAD
Περίληψη:
Σκοπός: Η ευπάθεια, ως σύνδρομο με υψηλό επιπολασμό κυρίως στον ηλικιωμένο πληθυσμό έχει προσελκύσει επιστημονικό ενδιαφέρον στον χώρο της δημόσιας υγείας. Αν και οι παράγοντες κινδύνου είναι πολλοί, πολλές μελέτες επικεντρώνονται στο σημαντικό ρόλο της διατροφής. Έτσι, η υψηλότερη προσήλωση στην Μεσογειακή Διατροφή έχει συσχετιστεί με μείωση πιθανότητας εμφάνισης του συνδρόμου αυτού. Για τη διαμόρφωση διατροφικών συστάσεων δημόσιας υγείας απαιτούνται γνώσεις για τον ρόλο, όχι μόνο για διατροφικά πρότυπα, αλλά και για συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση του ρόλου της ημερήσιας πρωτεϊνικής πρόσληψης με την πιθανότητα εμφάνισης ευπάθειας. Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης περιλαμβάνει άτομα από αστικές και αγροτικές περιοχές, μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό του Ελληνικού πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω και προήλθε από την μελέτη Hellenic Longitudinal Investigation of Ageing and Diet (HELIAD). Συνολικά αναλύθηκαν δεδομένα από 1984 συμμετέχοντες, 50,3% γυναίκες, με μέση (±ΤΑ) ηλικία τα 73.9 (±5.32) έτη. Η ευπάθεια αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικά εργαλεία, τον ορισμό που πρότειναν οι Fried και συνεργάτες, Fried Phenotype (FP) και το εργαλείο Frailty Index (FI). Η διατροφική αξιολόγηση έγινε μέσω επικυρωμένου ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). Η ημερήσια πρωτεϊνική πρόσληψη εκφράστηκε σε μονάδες πυκνότητας θρεπτικού συστατικού (nutrient density) βάσει της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Επιπλέον, τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες τροφίμων με βάση την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες (υψηλή, >8g/30g). Η προσήλωση στη Μεσογειακή διατροφή υπολογίστηκε μέσω του Mediterranean Diet score (MD score). Για τη διερεύνηση της σχέσης της ημερήσιας πρωτεϊνικής πρόσληψης, των ομάδων τροφίμων με υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο και της ευπάθειας χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα γραμμικής και λογαριθμικής παλινδρόμησης, λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.
Αποτελέσματα: Συνολικά τα άτομα που διαγνώστηκαν ως ευπαθή ήταν 2.3 % και 18.4% του συνόλου των συμμετεχόντων με βάση τον ορισμό FP και FI, αντίστοιχα. Οι προγνωστικοί δείκτες της ευπάθειας όταν χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο εργαλεία ήταν: η προχωρημένη ηλικία, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης , η χειρωνακτική εργασία ως μορφή επαγγέλματος και η χαμηλή προσήλωση στη Μεσογειακή διατροφή (p<0.001). Αναφορικά με την ημερήσια πρωτεϊνική πρόσληψη, μόνο στην περίπτωση του FP βρέθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν 0.8-0.9 g/Kg σωματικού βάρους (ΣΒ) είχαν μικρότερη πιθανότητα να είναι ευπαθή (p<0.05). Στις περιπτώσεις όπου η πρωτεϊνική πρόσληψη ήταν >1 g/Kg ΣΒ βρέθηκε ότι τα άτομα είχαν μικρότερες, αλλά μη στατιστικά σημαντικές, πιθανότητες εμφάνισης ευπάθειας σύμφωνα και με τους δύο ορισμούς. Όταν αναλύθηκαν ξεχωριστά τα πέντε κριτήρια του FP βρέθηκε ότι τα άτομα που δήλωσαν αυξημένη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είχαν 56% [95%CI: 6% - 79%] μικρότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή δύναμη λαβής η οποία ορίζεται ως αδυναμία (weakness). Αναφορικά με την κατανάλωση ομάδων τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, μόνο όσα άτομα κατανάλωναν ψάρια και θαλασσινά βρέθηκαν να έχουν μειωμένη πιθανότητα κατά 41% [95%CI: 13% - 60%] εμφάνισης ευπάθειας και μόνο όταν χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο FI. Η προσήλωση στην Μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την ευπάθεια και με τους δύο ορισμούς.
Συμπεράσματα: Η αυξημένη ημερήσια πρωτεϊνική πρόσληψη σε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων του Ελληνικού πληθυσμού, κατοίκων αγροτικών και αστικών περιοχών έδειξε να σχετίζεται αρνητικά με την παρουσία ευπάθειας. Αναφορικά με τις ομάδες τροφίμων φάνηκε πως η συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών πιθανά να σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα ευπάθειας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων, χρησιμοποιώντας τους δύο ορισμούς της ευπάθειας, φάνηκαν να διαφέρουν ανάλογα με τον ορισμό που εφαρμοζόταν, καθώς τα κριτήρια του κάθε ορισμού ερμηνεύουν διαφορετικά την ευπάθεια οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις σε διαφορετικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιδιαίτερης σημασίας της διατροφής και των επιμέρους μακροσυστατικών της στο σύνδρομο της ευπάθειας ώστε να διαμορφωθούν πιο συγκεκριμένες συστάσεις δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του συνδρόμου στον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ευπάθεια, Διατροφή, Ομάδες τροφίμων, Μακροσυστατικά, Πρωτεΐνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
36
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Balntzi_Viktoria_MSc.pdf
775 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.