Διατήρηση γονιμότητας σε αρχόμενο καρκίνο ωοθηκών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3230659 76 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
ΠΜΣ Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-22
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παναγάκης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάκος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σοφοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατήρηση γονιμότητας σε αρχόμενο καρκίνο ωοθηκών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διατήρηση γονιμότητας σε αρχόμενο καρκίνο ωοθηκών
Περίληψη:
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια από τις πιο κοινές κακοήθειες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Χάρη στις σύγχρονες και εξατομικευμένες θεραπείες, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υψηλό ποσοστό επιβίωσης μετά την θεραπεία.
Σ’ αυτή την ανασκόπηση εξετάζονται οι προσεγγίσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της γονιμότητας, όταν εντοπίζονται γυναικολογικοί όγκοι σε αρχόμενο στάδιο και υπογραμμίζονται οι εκβάσεις της εγκυμοσύνης.
Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar για μελέτες στην αγγλική γλώσσα, από την έναρξη της ανασκόπησης έως τον Ιούνιο του 2022.
Οι χημειοθεραπευτικές και χειρουργικές προσεγγίσεις που προστατεύουν τη γονιμότητα (FSS), μετά από προσεκτική επιλογή των ασθενών, διατηρούν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν την επιθυμία για τη δημιουργία οικογένειας, χωρίς να διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη επιβίωση. Όμως, ενώ η μελλοντική διασφάλιση της γονιμότητας έχει καθοριστική σημασία για τις νεαρές γυναίκες με καρκίνο, τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων διατήρησης της γονιμότητας δεν είναι υψηλά. Για ασθενείς με όγκους οριακής κακοήθειας, η FSS θα πρέπει να πραγματοποιείται, ακόμη και αν ανακαλυφθούν περιτοναϊκές εμφυτεύσεις κατά την αρχική επέμβαση.
Νέες γυναίκες με ενδομητριοειδές καρκίνωμα ωοθηκών σταδίου Ι, που υποβλήθηκαν σε FSS, εμφάνισαν σχετικά ικανοποιητική πρόγνωση, ίση με εκείνες που υποβλήθηκαν σε συμβατική ριζική χειρουργική επέμβαση. Σε ασθενείς με επιθηλιακό καρκίνωμα ωοθηκών σταδίου IC2/IC3, η FSS δεν συσχετίστηκε με επιδείνωση της συνολικής επιβίωσης. Ωστόσο, το ποσοστό υποτροπής είναι σημαντικό. Σχετικά με την FSS για αρχόμενο καρκίνο των ωοθηκών, που πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ακόμη περιορισμένα.
Επιπλέον, καθώς τα δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά εγκυμοσύνης και τα αποτελέσματα μετά από θεραπείες που προστατεύουν τη γονιμότητα είναι και αυτά περιορισμένα, είναι δύσκολο να παρέχονται με ακρίβεια συμβουλές στις ασθενείς, ώστε να τρέφουν ρεαλιστικές προσδοκίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διατήρηση γονιμότητας, Καρκίνος ωοθηκών, Γονιμότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
83
Panagakis_Georgios_MSc.pdf (674 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο