Θνητότητα ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με Covid-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3231909 86 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Γράψα Ειρήνη-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νίκη Παυλάτου , Λέκτορας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αντωνία Καλογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Γεωργία Τουλιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θνητότητα ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με Covid-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θνητότητα ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με Covid-19
Περίληψη:
Από την έναρξη της πανδημίας της νόσου Covid-19 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 251 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και περισσότερα από 5 εκατομμύρια θάνατοι. Το φάσμα των επιπτώσεων είναι ευρύ από καρδιοαναπνευστικά μέχρι και ψυχιατρικά προβλήματα.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της θνητότητας εντός 28 ημερών από την εισαγωγή στη ΜΕΘ εμβολιασμένων και μη ασθενών με Covid-19 .
Υλικό – Μέθοδος: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Γενικό Νοσοκομείο του νομού Αττικής. Το δείγμα αποτέλεσαν εμβολιασμένοι και μη ασθενείς που εισήχθησαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά το διάστημα Ιούλιο με Νοέμβριο του 2021. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 102 ασθενείς (72 άντρες και 30 γυναίκες). Για την μέτρηση χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο βάσει των οποίων διεξήχθη η έρευνα. Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από δύο ενότητες, δημογραφικά στοιχεία και κλινικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά καταγράφηκε κλίμακα μέτρησης βαρύτητας, χρήση μάσκας μη επανεισπνοής ή high flow κατά την εισαγωγή, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων, κατάσταση ή μη εμβολιασμού, μέρες νοσηλείας σε ΜΕΘ, επιπλοκές και πρόγνωση.
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εμβολιασμένοι και μη. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς αποτελούσαν το 29,4% ενώ οι μη εμβολιασμένοι το 70,6% . Το 100% των εμβολιασμένων είχε τουλάχιστον μια συννοσηρότητα ενώ το 58,3% από τους ανεμβολίαστους είχε κάποιο χρόνιο νόσημα . Στην μελέτη αποδεικνύεται ότι με το υπάρχον δείγμα ασθενών η θνητότητα και η έκβαση της νόσου είναι η ίδια τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε μη.
Συμπεράσματα: Το αποτέλεσμα της έρευνας μας κρίνεται βάσει του δείγματος που είχαμε διαθέσιμο και απαντά στον σκοπό που είχαμε θέσει εξ ’αρχής ο οποίος ήταν η διερεύνηση της θνητότητας .Είναι ωφέλιμο να αναλογιστούμε την σημαντικότητα της μελέτης καθώς διεξήχθη μετά από ένα χρόνο πανδημίας ,που ήδη είχαμε κάποιες πληροφορίες για την νόσο αυτή αλλά με πολλά αναπάντητα ερωτήματα όσων αφορά στην επικινδυνότητά της στους ανθρώπους με συννοσηρότητες αλλά και στους μη εμβολιασμένους (είτε με είτε χωρίς υποκείμενα νοσήματα ) .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θνητότητα, COVID-19, ΜΕΘ, Εμβολιασμός, Μοριακός Έλεγχος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
39
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΨΑ 10.9.pdf
873 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.