Διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε Κέντρο Υγείας της Αττικής

Διπλωματική Εργασία uoadl:3231928 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσαμπίρη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλογιάννη Αντωνία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Καλεμικεράκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Τουλιά Γεωργία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε Κέντρο Υγείας της Αττικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε Κέντρο Υγείας της Αττικής
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) αντιμετωπίζονται ποικίλα επείγοντα περιστατικά, που κυμαίνονται από ελάσσονα επείγοντα περιστατικά έως μείζονα συμβάντα απειλητικά για τη ζωή.

Σκοπός: Η διερεύνηση της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών σ’ ένα κέντρο υγείας (ΚΥ) της Αττικής.

Μέθοδος: Διεξήχθη αναδρομική μελέτη σ’ ένα κέντρο υγείας της Ανατολικής Αττικής. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν όλοι ασθενείς που προσήλθαν στο ΚΥ με αναφερόμενη οξεία κατάσταση κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021. Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω ειδικού εντύπου από τα βιβλία καταγραφής περιστατικών του ΚΥ.

Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 374 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 47,38 (±20,57) έτη. Το 53,2% των ασθενών ήταν γυναίκες. Η πλειονότητα των ασθενών προσήλθε στο ΚΥ το Σάββατο (20,9%), και κατά την απογευματινή βάρδια (46,0%). Το 37,4% των ασθενών προσήλθαν στο ΚΥ εντός 2 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η κυριότερη αιτία προσέλευσης στο ΚΥ ήταν το άλγος οποιασδήποτε αιτιολογία (37,4%) και το τραύμα (28,1%). Το 29,7% των ασθενών είχαν συννοσηρότητες. Στο 55,1% των ασθενών πραγματοποιήθηκε κάποια θεραπευτική παρέμβαση, με συχνότερη την ενδομυϊκή χορήγηση φαρμάκων (20,1%) και την περιποίηση – καθαρισμό τραύματος (19,5). Αναφορικά με την έκβαση των ασθενών, το 22,7% των ασθενών παραπέμφθηκαν σε εφημερεύον νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους, το 3,2% ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ, και το 0,3%. απεβίωσαν. Οι ασθενείς που διακομίστηκαν με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ή παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο ήταν πιο πιθανό να είχαν προσέλθει στο ΚΥ κατά τη νυχτερινή βάρδια (p=0,004) και εντός 2 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων (p=0,003) σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν οδηγίες. Ακόμα, στους ασθενείς που παραπέμπονταν σε νοσοκομείο γινόταν πιο συχνά αξιολόγηση των ζωτικών σημείων (p≤<0,001), καθώς και ακρόαση πνευμόνων (p=0,001), ακρόαση καρδιάς (p<0,001) και ακρόαση - ψηλάφηση κοιλίας (p=0,023) σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν οδηγίες.

Συμπεράσματα: Περίπου 3 στα 4 επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στο κέντρο υγείας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σ’ αυτό. Η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των κέντρων υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αντιμετώπιση του συνωστισμού στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κέντρο Υγείας, Επείγοντα Περιστατικά, Διαχείριση, Έκβαση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsampiri_Maria_MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.