Συμβουλευτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Σεξουαλικότητα, Ετερότητες και Ένταξη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3231944 89 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συμβουλευτική Ψυχολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-12
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τυροπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγάπη Κανδυλάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΔΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμβουλευτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Σεξουαλικότητα, Ετερότητες και Ένταξη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συμβουλευτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Σεξουαλικότητα, Ετερότητες και Ένταξη
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην διερεύνηση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται στα Συμβουλευτικά Κέντρα των Πανεπιστημίων της χώρας στην συμβουλευτική διαδικασία με ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητές. Παράλληλα, επιχειρείται η διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων που έχουν οι σύμβουλοι σε ζητήματα φύλου/ταυτότητας και σεξουαλικότητας, αλλά και οι εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητών στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως τις μεταφέρουν στους συμβούλους τους. Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα, με μέσο συλλογής και παραγωγής δεδομένων την ημι-δομημένη συνέντευξη. Στην έρευνα συμμετείχαν εννέα εν ενεργεία σύμβουλοι σε κεντρικά και περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας.
Μέσω των συνεντεύξεων φάνηκε πως οι σύμβουλοι παρουσιάζουν γνωστικά ελλείμματα ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και την διαχείρισή τους, καθώς αντιμετωπίζουν θεραπευτικά τις δυσκολίες που έφερναν οι ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητές υπό το πρίσμα των δυσκολιών των φοιτητών που δεν ανήκαν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Παρατηρήθηκε ελλιπής επιμόρφωση σε ζητήματα φύλου και ετερότητας από την πλευρά των συμβούλων και άγνοια για τις βασικές αρχές και πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής στους ΛΟΑΤΚΙ+. Τέλος, οι σύμβουλοι μετέφεραν την ύπαρξη κλίματος αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητών στην πανεπιστημιακή κοινότητα, χωρίς να έχουν παρατηρήσει ομοφοβικές συμπεριφορές ή διακρίσεις σε βάρος τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητές, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Συμβουλευτικά Κέντρα, Προσβασιμότητα, Έμφυλες ταυτότητες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
78
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ_ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΕΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ_ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο