Ο ρόλος του ηλεκτρικού ερεθισμού στην διαχείριση της δυσλειτουργίας του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος, μετά από βλάβη του νωτιαίου μυελού.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3232006 56 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κουτσογεώργης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελοπούλου Μαρία - Ελευθερία, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλάμης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελόπουλος Δημήτρης - Στέργιος, Ακαδημαικός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του ηλεκτρικού ερεθισμού στην διαχείριση της δυσλειτουργίας του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος, μετά από βλάβη του νωτιαίου μυελού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του ηλεκτρικού ερεθισμού στην διαχείριση της δυσλειτουργίας του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος, μετά από βλάβη του νωτιαίου μυελού.
Περίληψη:
Οι βλάβες του νωτιαίου μυελού διακρίνονται σε τραυματικές και μη τραυματικές. Οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) μπορεί να είναι πλήρεις ή ατελείς και οδηγούν σε διαταραχές της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (ΚΟΣ) σε ποσοστό 95%. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι το συχνότερο αίτιο μη τραυματικής βλάβης του νωτιαίου μυελού και οδηγεί σε διαταραχές του ΚΟΣ σε περισσότερο από 90% δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση. Οι διαταραχές του ΚΟΣ συνήθως παρουσιάζονται ως νευρογενής υπερδραστήρια κύστη ή/και δυσυνέργεια εξωστήρα-σφιγγτήρα με πρώτη γραμμή αντιμετώπισης τη φαρμακευτική αγωγή από του στόματος και δεύτερη την ενδοκυστική έγχυση βοτουλινικής τοξίνης. Και οι δύο όμως επιφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή επιμονή της συμπτωματολογίας. Επιπρόσθετα, δεν είναι αποτελεσματικές στις σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης νευρογενούς υποδραστήριας κύστης.
Γίνεται λοιπόν φανερή η ανάγκη για την ύπαρξη μιάς εναλλακτικής θεραπείας. Στην ανασκόπηση αυτή συζητείται η αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ευκολία εφαρμογής διάφορων μεθόδων ηλεκτρικού ερεθισμού, κλινικών αλλά και πειραματικών, για τη διαχείριση των νευρογενών διαταραχών του ΚΟΣ μετά από βλάβες του νωτιαίου μυελού. Ο άμεσος ηλεκτρικός ερεθισμός εφαρμόζεται σε πλήρεις ΚΝΜ, ενώ η νευροτροποποίηση κυρίως σε ατελείς βλάβες. Οι μέθοδοι εφαρμογής μπορεί να επεμβατικές ή μη επεμβατικές. Ειδική αναφορά γίνεται στη ανάσχεση της εγκατάστασης των διαταραχών του ΚΟΣ, που μπορεί να επέλθει με την εφαρμογή νευροτροποποίησης σύντομα μετά την οξεία βλάβη του νωτιαίου μυελού. Όμως χρειάζεται η διεξαγωγή περισσότερων μελετών υψηλής ποιότητας για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των νέων μεθόδων στη διαχείρηση των νευρογενών διαταραχών του ΚΟΣ μετά από βλάβη του νωτιαίου μυελού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βλάβες/κακώσεις νωτιαίου μυελού, Ηλεκτρικός ερεθισμός, Nευροτροποποίηση, Διαταραχές ουροποιητικού, Νευρογενής κύστη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
-
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
73
Koutsogeorgis_Nikolaos_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο