Συνεισφορά της τρισδιάστατης απεικόνισης (CBCT) στη συνολική δόση ακτινοβολίας σε αγγειογραφικές εξετάσεις εγκεφάλου

Διπλωματική Εργασία uoadl:3232559 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-26
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσουρουκίδης Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Αναστάσιος Σιούντας, Ομ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Στέφανος Φοινίτσης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνεισφορά της τρισδιάστατης απεικόνισης (CBCT) στη συνολική δόση ακτινοβολίας σε αγγειογραφικές εξετάσεις εγκεφάλου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνεισφορά της τρισδιάστατης απεικόνισης (CBCT) στη συνολική δόση ακτινοβολίας σε αγγειογραφικές εξετάσεις εγκεφάλου
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της συνεισφοράς της τρισδιάστατης απεικόνισης (CBCT) στη συνολική δόση που δέχεται ο ασθενής σε διαδικασίες επεμβατικής ακτινολογίας που αφορούν την περιοχή της κεφαλής.
Για τον παραπάνω σκοπό, καταγράφηκαν 44 περιπτώσεις παναγγειογραφίας και 12 εμβολισμού εγκεφάλου με coil που πραγματοποιήθηκαν στον αγγειογράφο του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κατά τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 2021 – Μάιος 2022. Στο κάθε περιστατικό σημειώθηκαν χαρακτηριστικά που αφορούν τον ασθενή (ύψος, βάρος, ηλικία & φύλλο), ποιος από τους τρεις διαθέσιμους επεμβατιστές ανέλαβε το περιστατικό, βασικά μεγέθη που υπολογίζονται από όλα τα αγγειογραφικά συστήματα και χρησιμοποιούνται για την θέσπιση Δ.Ε.Α. (DAP, Ka,r, χρόνος ακτινοσκόπησης και αριθμός των frames) και, όσον αφορά τις CBCT λήψεις σημειώθηκε ο αριθμός τους σε μία διαδικασία, το είδος τους, το DAP και το Ka,r που οφείλεται σε αυτές. Ακόμα, χρησιμοποιώντας το Dose Tracking System που διαθέτει ο συγκεκριμένος αγγειογράφος, καταγράφηκε η μέγιστη δόση δέρματος (PSD) για 33 από τις 45 περιπτώσεις παναγγειογραφίας και 9 από τις 12 περιπτώσεις εμβολισμού εγκεφάλου. Τέλος, για 15 από τα 45 περιστατικά παναγγειογραφίας καταγράφηκαν επιπλέον τα μεγέθη Field Of View, Focus to Intensifier Distance ή Focus to Rotation point Distance, η περιοχή της κεφαλής / λαιμού που ακτινοβολήθηκε, τα kV, τα φίλτρα που χρησιμοποιήθηκαν (υλικά & πάχη) και για την κάθε ψηφιακή λήψη που πραγματοποιήθηκε σε ένα περιστατικό, προκειμένου αυτά τα δεδομένα να εισαχθούν στο πρόγραμμα PCXMC 2.0.
Από την στατιστική επεξεργασία των παραπάνω μεγεθών υπολογίστηκαν τα ποσοστά του DAP και του Ka,r που προέρχονται από τη κάθε λειτουργία απεικόνισης (ακτινοσκόπηση και DSA-BIPLANE, CBCT που ανήκουν στη ψηφιακή λήψη) για τα δύο είδη διαδικασιών. Αναθεωρήθηκαν τα υπάρχοντα τοπικά Δ.Ε.Α. της παναγγειογραφίας για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, υπολογίστηκαν δόσεις οργάνων από τη ψηφιακή λήψη, με τη χρήση του PCXMC, και βρέθηκαν εξισώσεις για την άμεση εκτίμηση του PSD και του Effective Dose από το Ka,r και το DAP αντίστοιχα. Διερευνήθηκαν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την δόση (εμπειρία γιατρού, ΒΜΙ), τόσο τη συνολική, όσο και αυτή που προέρχεται από τη κάθε CBCT λήψη, η οποία αναλύθηκε στατιστικά και ,τέλος, υπολογίστηκε η δόση που προέρχεται από το κάθε είδος CBCT λήψης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αγγειογράφος, Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης, Παναγγειογραφία, Εμβολισμός εγκεφάλου, PCXMC 2.0
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
99
Tsouroukidis_Andreas_Msc.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο