Επαγγελματική ανάπτυξη του νοσηλευτή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης: η περίπτωση της Covid 19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3232825 61 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-30
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βασιλειάδη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευή Αποστολάρα, Λέκτορας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Επικουρική Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επαγγελματική ανάπτυξη του νοσηλευτή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης: η περίπτωση της Covid 19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επαγγελματική ανάπτυξη του νοσηλευτή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης: η περίπτωση της COVID 19
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι νοσηλευτές παγκοσμίως έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη επαγγελματική τους πρόκληση, μαχόμενοι ενάντια στην πανδημία Covid 19. Οι νοσηλευτές οφείλουν να διατηρήσουν, να αναβαθμίσουν και να εμπλουτίσουν τις επαγγελματικές και προσωπικές τους γνώσεις τους μέσα από τη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη του νοσηλευτή (ΣΕΑ), για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ολοένα αυξανόμενες και απρόβλεπτες επαγγελματικές τους απαιτήσεις.
Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθούν τα κίνητρα των νοσηλευτών για τη συμμετοχή τους στη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη (ΣΕΑ), καθώς και η στάση και η προθυμία τους να επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις.
Μεθοδολογία: Διενεργήθηκε μια συγχρονική μελέτη με τη χρήση δείγματος ευκολίας. Μέσω της κλίμακας Participation Reason Scale (PRS) και τη χρήση δημογραφικών χαρακτηριστικών διερευνήθηκαν ανώνυμα μέσω Google Forms τα κίνητρα συμμετοχής του νοσηλευτικού προσωπικού στη ΣΕΑ. Για την ανάλυση των δεδομένων έγινε χρήση του προγράμματος SPSS Statistics 22. Τα επίπεδα σημαντικότητας ήταν αμφίπλευρα και η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο 0,05.
Αποτελέσματα: 114 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού πήραν μέρος στην έρευνα και στην πλειοψηφία τους δήλωσαν σε ποσοστό 81,8% πως οι θετικές απολαβές που είχαν από την εργασία τους στην πανδημίας ήταν κυρίως απόκτηση νέων, εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων. Θετική συσχέτιση βρέθηκε ανάμεσα στις τέσσερεις διαστάσεις κινήτρων της κλίμακας PRS (p< 0,001), καθώς και ανάμεσα στις τέσσερεις διαστάσεις ξεχωριστά και στην ερώτηση ΄΄Θεωρείτε πως όλο το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να συμμετάσχει σε δραστηριότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης του νοσηλευτή κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας΄΄ (p< 0,001).
Συμπεράσματα: Η πρόσβαση στην γνώση δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των νοσηλευτών απέναντι στους ασθενείς που φροντίζουν. Το νοσηλευτικό προσωπικό αν και εργάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτω από εξαιρετικά στρεσογόνες συνθήκες με αυξημένο φόρτο εργασίας γεμάτο αβεβαιότητα με μεγάλη προθυμία, κέρδισε νέες δεξιότητες και προσπάθησε να επεκτείνει τις γνώσεις του μέσω της ΣΕΑ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτές, Covid 19, Συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη του νοσηλευτή, Ελλάδα, Κίνητρα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
146
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο