Η Διασφάλιση της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι Διοικητικές Υπηρεσίες των Α.Ε.Ι.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3236799 133 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-12
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χατζηθεοδώρου Θεόδωρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Πασιάς
Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου
Γεώργιος Παπακωνσταντίνου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Διασφάλιση της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι Διοικητικές Υπηρεσίες των Α.Ε.Ι.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Διασφάλιση της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι Διοικητικές Υπηρεσίες των Α.Ε.Ι.
Περίληψη:
Στην εργασία αυτή επιδιώκουμε να εξετάσουμε πώς η ανάπτυξη των διαδικασιών και των διαφορετικών μεθόδων διασφάλισης ποιότητας, η θεσμική τους διάσταση και η εφαρμογή τους στην ανώτατη εκπαίδευση επηρεάζουν το διοικητικό γίγνεσθαι των Α.Ε.Ι..
Αρχικά, θα επιχειρήσουμε μια εννοιολογική αποσαφήνιση των όρων της «Διασφάλισης της Ποιότητας» και της «Νέας Δημόσιας Διοίκησης» και μια ιστορική προσέγγιση της έννοιας της «Διασφάλισης της Ποιότητας» και των διαφορετικών θεωρητικών της προσεγγίσεων καθώς και τη φιλοσοφία των διαφορετικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας.
Έπειτα, θα προσεγγίσουμε τη σχέση της Ν.Δ.Δ. με την διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, μέσω της κατανόησης της ανάπτυξης του πολιτικού ενδιαφέροντος για την ανώτατη εκπαίδευση και την αξιολόγηση στην Ευρώπη, την εξέταση των πρακτικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πολιτική ενεργοποίηση υπέρ της διασφάλισης ποιότητας, την αποσαφήνιση των λόγων που οδήγησαν στην ανάπτυξη της Ν.Δ.Δ., την κατανόηση της θεωρητικής βάσης, των χαρακτηριστικών και κυρίαρχων θεωρητικών σχημάτων της Ν.Δ.Δ., τα γενικά και ιδεολογικά της χαρακτηριστικά καθώς και τα χαρακτηριστικά του πλαισίου λειτουργίας της και τις πιο αντιπροσωπευτικές της αρχές, όπως επίσης και την κατανόηση των διαφορών της Ν.Δ.Δ. από την παραδοσιακή δημόσια διοίκηση καθώς και την ευρύτερη εφαρμογή της, αλλά και το πλαίσιο εφαρμογής της τόσο από συντηρητικές όσο και προοδευτικές κυβερνήσεις
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εστιάσουμε στη σχέση της διαδικασίας της Μπολόνια με την ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας, στην αποσαφήνιση των λόγων επιλογής του συστήματος της πιστοποίησης ως μοντέλο για τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, στην ανάλυση των θεωρητικών προσεγγίσεων για την αναγκαιότητα των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας στην ευρωπαϊκή ανώτατη εκπαίδευση, στην κατανόηση της ανάμειξης της Ε.Ε. στη διαδικασία της Μπολόνια και την επιλογή της Α.Μ.Σ. ως μηχανισμό εφαρμογής της, καθώς και την πολιτική και κοινωνική διάσταση των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας.
Σε επίπεδο χώρας θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία των Οργανισμών διασφάλισης ποιότητας στην Ελλάδα επιδιώκοντας στην οριοθέτηση ανά περιόδους, στην ανάλυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών, τις διαφορετικές νομοθετικές περιόδους και τεχνολογίες τους, καθώς και τις αλλαγές που επέφεραν στην κατανόηση του πλαισίου αξιολόγησης της Α.ΔΙ.Π./ΕΘ.Α.Ε.Ε., μέσω της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας και των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και της πορείας ανάπτυξης του προτύπου που χρησιμοποιείται σήμερα και της διαδικασίας πιστοποίησης, όπως αυτή διεξάγεται.
Τέλος, θα αναζητηθούν τα σημεία εστίασης στις ετήσιες εκθέσεις της Α.ΔΙ.Π./ΕΘ.Α.Α.Ε. σε ότι αφορά τα διοικητικά θέματα και θα διενεργηθεί μια μελέτη περίπτωσης για να αναδειχθούν οι διοικητικές αναφορές στις εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης προπτυχιακών προγραμμάτων Σπουδών, του Ε.Κ.Π.Α. ώστε να αναζητηθούν οι σχέσεις που αναπτύσσονται σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη του προτύπου και της διαδικασίας και το βαθμό επηρεασμού τους σ’ αυτήν, καθώς και την ικανότητα τους να διαγνώσουν τη διοικητική πραγματικότητα, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σ’ ένα γενικότερο θεωρητικό υπόβαθρο και τα ευρήματα των Επιτροπών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Διασφάλιση της Ποιότητας, Νέα Δημόσια Διοίκηση, Διαδικασία της Μπολόνια, Ανοιχτή Μέθοδος Συντονισμού, Αξιολόγηση, Πιστοποίηση, Εκπαιδευτική Νομοθεσία, Εκπαιδευτική Διοίκηση, Διαχείριση Ολικής Ποιότητας, Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
228
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο