Τοποθέτηση γαστροστομιών με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σε παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:3236859 53 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Λαπαροσκοπική και Βαριατρική Χειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-13
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Γεωργόπουλος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Θεοδώρου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τοποθέτηση γαστροστομιών με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σε παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τοποθέτηση γαστροστομιών με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σε παιδιά
Περίληψη:
Η δημιουργία γαστροστομίας είναι μια απαραίτητη χειρουργική πράξη σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών όπως διαταραγμένη ή επισφαλή κατάποση, ανατομικά επηρεασμένη πρόσβαση στο στόμαχο και το έντερο, ανεπαρκή θρέψη και ανάπτυξη. Πραγματοποιείται περίπου 1 γαστροστομία στις 5000 γεννήσεις, με αυξητική τάση σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η ανοιχτή τοποθέτηση γαστροστομίας, με επικρατέστερη τη μέθοδο Stamm, έχει σχεδόν αντικατασταθεί τις τελευταίες δεκαετίες από ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους σε παγκόσμια κλίμακα. Η ενδοσκοπική διαδερμική τεχνική PEG και η λαπαροσκοπική τεχνική είναι σήμερα οι συχνότερα πραγματοποιούμενες τεχνικές, ενώ η ακτινοσκοπική προσπέλαση φαίνεται να είναι επίσης ασφαλής και αποτελεσματική, με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.
Στην παρούσα μελέτη γίνεται μια αναλυτική βιβλιογραφική ανασκόπηση σε όλες τις πτυχές της γαστροστομίας στον παιδιατρικό ασθενή. Αναζητείται η ιστορική πορεία της εξέλιξης της γαστροστομίας στους αιώνες καθώς και οι πρωτοπόροι χειρουργοί σε αυτή την διαδρομή. Αναλύονται οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις -σχετικές και απόλυτες- που οφείλει ο θεράπων χειρουργός να γνωρίζει, όπως έχουν οριστεί από σύγχρονα δεδομένα. Ακολούθως γίνεται περιγραφή και ανάλυση των διαθέσιμων υλικών και των τεχνικών δημιουργίας γαστροστομίας, με τις παραλλαγές αυτών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας. Επιπλέον γίνεται ανάλυση των ενδείξεων και αντενδείξεων της κάθε μεθόδου και των πιθανών επιπλοκών τους. Η δημιουργία γαστροστομίας, αν και σχετικά ασφαλής με όλες τις μεθόδους, ενέχει με όλες τις τεχνικές κάποιες σπάνιες, αλλά μείζονες, επιπλοκές και κάποιες πολύ πιο συχνές, ελάσσονες επιπλοκές. Η γνώση αυτών, των τρόπων αποφυγής αλλά και αντιμετώπισής τους, είναι απαραίτητα εφόδια για κάθε χειρουργό που ασχολείται με το αντικείμενο. Τέλος, η ορθή μετεγχειρητική φροντίδα της γαστροστομίας στο νοσοκομείο, αλλά και κατ’ οίκον, είναι απαραίτητο κομμάτι για μια επιτυχημένη παρέμβαση και έτσι η ορθή ενημέρωση και εκπαίδευση γονέων/φροντιστών δεν πρέπει να λησμονείται.
Στο δεύτερο μέρος αυτού του συγγράμματος παρουσιάζεται η αναδρομική μελέτη παιδιατρικών ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διενέργεια γαστροστομίας κατά τα χρόνια 2017-2021 στο Α’ και Β΄ Χειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων, «Η Αγία Σοφία». Το εν λόγω τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς για τη διενέργεια γαστροστομιών στην Ελλάδα, σε παιδιά ηλικίας 0-16 ετών. Αυτή η σειρά περιλαμβάνει 85 ασθενείς ηλικίας από 1 μηνός έως 16 ετών στους οποίους έγινε τοποθέτηση γαστροστομίας με την διαδερμική ενδοσκοπική τεχνική pull και 53 ασθενείς στους οποίους έγινε αλλαγή σωλήνα γαστροστομίας σε κομβίο γαστροστομίας. Αξιολογήθηκαν, τέλος η ηλικία των ασθενών, τα υποκείμενα νοσήματα, η ένδειξη τοποθέτησης γαστροστομίας, η διάρκεια του χειρουργείου καθώς και οι διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές και η βαρύτητα αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γαστροστομίες σε παιδιά, PEG, Λαπαροσκοπική γαστροστομία, Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τοποθέτησης γαστρστομίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
106
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία ΠΜΣ - Γεωργόπουλος final.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.