ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ "ΠΡΑΣΙΝΩΝ" ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3237266 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δικτύωση Υπολογιστών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-18
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παναγόπουλος Αναστάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Λιμνιώτης, Διδάκτωρ - Εξωτερικός Συνεργάτης, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλ/νιων-ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ "ΠΡΑΣΙΝΩΝ" ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ "ΠΡΑΣΙΝΩΝ" ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
Περίληψη:
Η μεγάλη εξάπλωση του Κορωνοϊού SARS-CoV-2/Covid-19 τα τελευταία τρία χρόνια, έχει δημιουργήσει μεγάλες αναταραχές στον πλανήτη μας, τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε αυτόν της οικονομίας. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και εκατοντάδες άνθρωποι υπέφεραν από κατάθλιψη, εξαιτίας του φόβου που επικρατούσε αλλά και των lockdown στα οποία προέβηκαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό του ιού. Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε να έρχεται με την εμφάνιση των πρώτων εμβολίων, τα οποία μπορούσαν να δημιουργήσουν την ανοσία που είχε ανάγκη η ανθρωπότητα. Η κανονικότητα αυτή, θα επέτρεπε στους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα, τόσο μέσα στην χώρα τους, όσο και εντός ΕΕ.
Τη διευκόλυνση αυτή την παρέχουν τα λεγόμενα πράσινα πιστοποιητικά (green pass), τα οποία αποτελούν την ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, είτε έχει κάνει τεστ για τον ιό με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, με γνώμονα πάντα την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Τα πιστοποιητικά αυτά, έγιναν ευρέως γνωστά σε όλη την Ευρώπη. Χάρη στην καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών, δεν άργησαν και τα πρώτα ταξίδια από την μία χώρα στην άλλη. Οι πολίτες, απέκτησαν πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτονται, εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο όποιο μέρος στη χώρα τους επιθυμούν, αλλά και άλλες χώρες, υπακούοντας όμως στους νόμους τους σχετικά με τον Covid-19. Οι χώρες τις ΕΕ, αποφάσισαν τη δημιουργία εφαρμογών, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και έτσι να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών.
Η συγκεκριμένη διπλωματική αφορά τις εφαρμογές πράσινων πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται στα κράτη-μέλη της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στην ιδιωτικότητά τους και στο κατά πόσο τα δεδομένα των χρηστών διαρρέουν σε ιχνηλάτες. Κύριος άξονας της εργασίας, είναι ο έλεγχος της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των εφαρμογών αυτών, καθώς και των απαιτήσεων (permissions) που έχουν απο τους χρήστες (privacy policies). Επίσης, θα αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση υπό το πρίσμα του σχετικού νομικού πλαισίου, που είναι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων(GDPR- 2016/679) της ΕΕ, αλλά και η e-Privacy οδηγία. Οι δύο αυτές οδηγίες, θα αναλυθούν αρχικά ξεχωριστά, έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα κατανοητές στον αναγνώστη. Περαιτέρω, οι εφαρμογές μελετώνται, με χρήση κατάλληλων εργαλείων λογισμικών, ως προς τη λειτουργία τους σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους, το τι πρέπει να ικανοποιούν, αλλά και τυχόν ζητήματα ιδιωτικότητας που εγείρουν. Επιπλέον, θα αναφερθούν κενά και προβλήματα που έχουν υπάρξει, τόσο από τα ίδια τα πράσινα πιστοποιητικά, όσο και από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται. Τα συμπεράσματα της παρούσας διατριβής, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τη γενικότερη περίπτωση που έξυπνες εφαρμογές θα χρησιμοποιηθούν για μια περίοδο έκτακτης κρίσης, όπως μια πανδημία, αφού πάντοτε, προκειμένου οι χρήστες να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτές, πρέπει να γίνεται σαφές ότι ενεργούν υπό το πρίσμα του σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Πράσινα πιστοποιητικά, ιδιωτικότητα, ΓΚΠΔ, προσωπικά δεδομένα, ιχνηλάτες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
93
Diploma Thesis - Panagopoulos Anastasios.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο