Ο θεσμός της αργίας στο δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3237844 77 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νομικής
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-24
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τραγουδάρα Δήμητρα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κώστας Μαυριάς, Ομότιμος καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Κονδύλης, Αναπληρωτής καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Λαζαράτος, Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Ηλιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παύλος-Μιχαήλ Ευστρατίου, Αναπληρωτής καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Τσουρουφλής, Αναπληρωτής καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο θεσμός της αργίας στο δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο θεσμός της αργίας στο δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο
Περίληψη:
Η παρούσα διδακτορική διατριβή εξετάζει το θεσμό της αργίας στο δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο, όπως αυτή ρυθμίζεται από τα άρθρα 103-105 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν.3528/2007).
Η μελέτη διαρθρώνεται σε δύο Μέρη. Στο Πρώτο Μέρος καταγράφεται η ιστορική εξέλιξη της αργίας, αναλύονται τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του θεσμού της αργίας και παρουσιάζονται οι αλλαγές και οι προβληματισμοί που προέκυψαν κατά τις νομοθετικές αλλαγές στο θεσμό της αργίας για το χρονικό διάστημα από το έτος 2012 έως το έτος 2015. Στο Δεύτερο Μέρος εξετάζεται και αναλύεται κριτικά το ισχύον καθεστώς του θεσμού της αργίας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται και αναλύονται οι προϋποθέσεις της θέσεως του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη και δυνητική αργία και αναλύονται ειδικότερα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων της αυτοδίκαιης και της δυνητικής αργίας.
Αναλύονται, επίσης, οι συνέπειες που επιφέρει η επιβολή του μέτρου της αργίας, είτε αυτοδίκαιης είτε δυνητικής, στην υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου και στην εν γένει υπαλληλική σταδιοδρομία του.
Ακολούθως, εξετάζεται η στάθμιση μεταξύ των εννόμων αγαθών που αποτυπώνει ο θεσμός της αργίας, ήτοι του δημοσίου συμφέροντος υπό την ειδικότερη έκφανση του συμφέροντος της δημόσιας υπηρεσίας και του τεκμηρίου αθωότητας του υπαλλήλου. Παρατίθενται κριτήρια για τη διαδικασία της in concreto στάθμισης των δύο προαναφερθέντων εννόμων αγαθών και παρουσιάζονται τα λοιπά έννομα αγαθά που θίγονται από τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς αργίας και τα οποία θα πρέπει να συνεκτιμώνται κατά τη διαδικασία της στάθμισης. Παρουσιάζεται, τέλος, η δικαστική προστασία του υπαλλήλου κατά της πράξης θέσης σε αργία, με έμφαση στην παροχή της προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Η μελέτη ολοκληρώνεται με συνοπτική αναφορά στα πορίσματά της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
αυτοδίκαιη αργία, δυνητική αργία, υπαλληλικό δίκαιο, πειθαρχικό δίκαιο, δημόσιο συμφέρον, τεκμήριο αθωότητας, δημόσιος υπάλληλος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
192
tragoudara-dissertation.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο