Η επίδραση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3241112 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νομικής
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-15
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κρασοπούλου Παναγιώτα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κρεμαλής, Ομότιμος Καθηγητής, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Αντωνίου, Καθηγήτρια, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Παύλος-Μιχαήλ Ευστρατίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Παπασπύρου, Επίκουρος Καθηγητής, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Βασιλική Χρήστου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Περάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον θεσμό κοινωνικής ασφάλισης
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας εξετάζεται η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία, που αποτελούν τη βάση των ρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προσδιορίζονται από τον σκοπό τους, τον τρόπο χρηματοδότησης τους, καθώς και το ποσό και τη διάρκεια επιχορήγησης που προσφέρουν. Πραγματοποιούν την ενδυνάμωση της εργασίας σε περιοχή που επικρατεί χαμηλό βιοτικό επίπεδο ή έντονη υποαπασχόληση. Η επίδραση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης εξαρτάται αποφασιστικά από τις επιλογές του νομοθέτη οι οποίες επιδιώκουν ταυτόχρονα κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους.
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά, εξετάζονται τα όρια του περιθωρίου εκτίμησης του εθνικού νομοθέτη κατά τον σχεδιασμό των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης όπως αυτά τίθενται από το ενωσιακό και το ελληνικό δίκαιο. Παράλληλα, διερευνάται υπό ποιες προϋποθέσεις ο εθνικός νομοθέτης μπορεί να ενδυναμώσει την εργασία μέσω των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη δημιουργία μίας εσωτερικής αγοράς απαλλαγμένης από κάθε είδους αθέμιτου ανταγωνισμού.
Αφού προσδιοριστούν τα όρια δράσης του εθνικού νομοθέτη εξετάζεται η επίδραση που ασκούν τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος χρηματοδότησης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Η αναζήτηση στηρίζεται στον απαράβατο πυρήνα του θεσμού, μία περιοχή της οποίας η συρρίκνωση δεν είναι αποδεκτή. Τέλος, ερευνάται η επίδραση που ασκεί το ποσό και η διάρκεια επιχορήγησης των μέτρων που ενδυναμώνουν την εργασία στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Βάση της έρευνας αποτελούν οι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης, η αρχή της οικονομικής βιωσιμότητας, η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και η αρχή της ανταποδοτικότητας.
Ο προσδιορισμός των επιλογών του νομοθέτη που ενδυναμώνουν τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης θα ωφελήσει στη διαφύλαξη των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και στην καλύτερη αντιμετώπιση ανεργίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, κρατικές ενισχύσεις, περιθώριο εκτίμησης εθνικού νομοθέτη, θεσμός κοινωνικής ασφάλισης, αρχές κοινωνικής ασφάλισης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
237
Αριθμός σελίδων:
264
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-11-15.

Η επίδραση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-11-15.

 


Κρασοπούλου ΥΔ.jpeg
540 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.