Η οπτική του φύλου στη συμβουλευτική γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3244989 59 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συμβουλευτική Κοινωνική Εργασία
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-03
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Καφείβα Ζωή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγάπη Κανδυλάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας και Πολυπολιτισμικότητας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΔΠΘ, Διευθύντρια Διιδρυματικού ΠΜΣ στη Συμβουλευτική (ΕΚΠΑ, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η οπτική του φύλου στη συμβουλευτική γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η οπτική του φύλου στη συμβουλευτική γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων
Περίληψη:
Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα έγκλημα που θίγει την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια, υποβιβάζει τον άνθρωπο σε αντικείμενο και θίγει την ελευθερία της αυτοδιάθεσης. Στα άτομα που είναι θύματα τέτοιου είδους εκμετάλλευσης παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Χάνουν το δικαίωμα τους να επιλέγουν και να αποφασίζουν τα ίδια για τη ζωή τους και γίνονται όχι μόνο έρμαια των αποφάσεων του/των δράστη/δραστών, αλλά και μέσα παραγωγής κέρδους. Όσα άτομα καταφέρνουν να διαφύγουν ή να αφεθούν ελεύθερα από τον/τους εκμεταλλευτή/-ές τους, είναι σημαντικό να λάβουν υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτό που τους συνέβη. Τα διαθέσιμα στοιχεία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, συμφωνούν πως η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος αναφορικά με την πεποίθηση πως η εμπορία ανθρώπων θεωρείται μορφή έμφυλης βίας. Τα έμφυλα στοιχεία του φαινομένου είναι αναμφισβήτητα. Από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι δράστες προκειμένου να προσελκύσουν τα πιθανά θύματα μέχρι και τις μορφές εκμετάλλευσης, η έμφυλη διάσταση ενέχεται σε κάθε στάδιο.
Η παρούσα έρευνα εστιάζει στην υποστήριξη ενήλικων γυναικών που έχουν επιβιώσει από μια εμπειρία εκμετάλλευσης στα πλαίσια του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων μέσα από το λόγο γυναικών επαγγελματιών.
Η συγκεκριμένη εργασία έχει στόχο να διερευνήσει το κατά πόσο οι επαγγελματίες λαμβάνουν υπόψη την έμφυλη διάσταση του φαινομένου στα πλαίσια της συμβουλευτικής διαδικασίας. Αν η συμβουλευτική παρέμβαση αντλεί από την οπτική του φύλου και αν η παρέμβαση των επαγγελματιών διαφοροποιείται στην περίπτωση των γυναικών θυμάτων. Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζει στον τρόπο που οι γυναίκες επαγγελματίες βιώνουν αυτή την εμπειρία της συνεργασίας με τις γυναίκες επιζώσες, καθώς και πώς αισθάνονται οι ίδιες, ως γυναίκες επαγγελματίες, μέσα σε αυτή τη διαδικασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
συμβουλευτική, εμπορία ανθρώπων, φύλο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
65
Διπλωματική εργασία ΚΑΦΕΙΒΑ ΖΩΗ.pdf (1015 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο