Αστική ευθύνη εθελοντών: ελληνικό νομικό πλαίσιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3245060 34 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-04
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μουντέ Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καραβοκυρός Ιωάννης, Καθηγητής Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αστική ευθύνη εθελοντών: ελληνικό νομικό πλαίσιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αστική ευθύνη εθελοντών: ελληνικό νομικό πλαίσιο
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι αυξανόμενες προκλήσεις που μαστίζουν την σύγχρονη εποχή καθιστούν αναγκαία την εμπλοκή καθημερινών ανθρώπων στην επίλυσή τους. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί διάφορες εθελοντικές οργανώσεις μέσα από τις οποίες απλοί καθημερινοί άνθρωποι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες και το χρόνο τους. Αρκετές φορές, στο πλαίσιο άσκησης εθελοντικής εργασίας συμβαίνουν ατυχήματα, τα οποία συχνά οδηγούν σε τραυματισμούς ή θάνατο εθελοντών. Από την άλλη πλευρά κι ο ίδιος ο εθελοντής στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη εξ αμελείας σε τρίτο πρόσωπο, δηλαδή στον αποδέκτη της εθελοντικής προσφοράς. Λαμβάνοντας αφορμή από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, τίθεται το ερώτημα «ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;».
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να μελετήσει το ελληνικό νομικό πλαίσιο σχετικά με την αστική των εθελοντών. Η μελέτη διενεργείται στο πλαίσιο δύο περιπτώσεων: a) στην περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου ενός εθελοντή και b) στην περίπτωση πρόκλησης βλάβης σε πολίτη λόγω αμέλειας από την πλευρά του εθελοντή.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η μεθοδολογία της παρούσας εργασίας στηρίζεται στην συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, όπως προτείνεται από τους Arksey και O’Malley(2005). Έγινε βιβλιογραφική αναζήτησης σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως PUBMED και GOOGLE SCHOLAR . Κριτήρια εισαγωγής αποτέλεσαν τα εξής: τα άρθρα να είναι γραμμένα στην αγγλική και ελληνική γλώσσα και δημοσιευμένα από το 2002 έως το 2022. Λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος και του περιορισμένου αριθμού άρθρων, κρίθηκε αναγκαία η συμπερίληψη εδαφίων του Ελληνικού Αστικού Κώδικα. Κριτήρια αποκλεισμού στην έρευνα αποτέλεσαν άρθρα που δεν αφορούσαν στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επίσης, στην παρούσα εργασία δεν συμπεριλήφθηκε καθόλου ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς υπήρχε δυσκολία στη διερεύνησή της κυρίως λόγω της γλώσσας (κάθε νομοθεσία είναι καταγεγραμμένη στην επίσημη γλώσσα κάθε κράτους).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τα αποτελέσματα των ερευνών και ειδικότερα από εδάφια του Ελληνικού Αστικού Κώδικα βρέθηκαν νόμοι που αφορούν στην αστική κάλυψη των εθελοντών και των μέσων που χρησιμοποιούνται.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η νομοθεσία καλύπτει τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ανασφάλιστους εθελοντές, παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία. Επίσης, για τους αποδέκτες της εθελοντικής εργασίας που έχουν υποστεί βλάβη από εθελοντή προβλέπονται και έξοδα αποκατάστασης/ περίθαλψης και καταβολή αποζημίωσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Η βιβλιογραφία σχετικά με αυτό το θέμα ήταν αρκετά περιορισμένη. Ωστόσο, από τα ευρήματα μπορούμε να κατανοήσουμε την ανάγκη που υπάρχει για αναδιάρθρωση του Ελληνικού Αστικού Κώδικα. Μελλοντική κατεύθυνση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι να διερευνηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία και να συγκριθεί με την ελληνική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εθελοντές, Αστική ευθύνη, Νόμος, Αστικός κώδικας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
35
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Mounte_Dimitra_MSc.pdf
637 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.