Συσχέτιση γενετικών πολυμορφισμών με το MALT λέμφωμα στομάχου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3245103 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βελισσάρη Αλίκη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δαΐκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κορκολοπούλου Πηνελόπη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγγελοπούλου Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιακαντάρη Μαρίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοντοπίδου Φλώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση γενετικών πολυμορφισμών με το MALT λέμφωμα στομάχου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση γενετικών πολυμορφισμών με το MALT λέμφωμα στομάχου
Περίληψη:
Τα MALT (mucosa associated lymphoid tissue) λεμφώματα, δηλαδή τα λεμφώματα που προέρχονται από το λεμφικό ιστό που συνδέεται με τους βλεννογόνους, κατατάσσονται στα εξωλεμφαδενικά λεμφώματα οριακής ζώνης και αναπτύσσονται σε διάφορες βλεννογονικές θέσεις, με συχνότερη εντόπιση το στόμαχο. Τα Τ-δερματικά λεμφώματα (CTCL) συνιστούν ετερογενή ομάδα λεμφωμάτων Τ- κυτταρικής προέλευσης εντοπιζόμενων στο δέρμα με κυριότερους εκπροσώπους τη σπογγοειδή μυκητίαση (MF: Mucosis Fungoides) και το σύνδρομο Sézary. Πρόκειται για λεμφώματα που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται από ήπια κλινική εικόνα και ευνοϊκή πρόγνωση. Σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεια φαίνεται να διαδραματίζει η παρουσία χρονίζουσας φλεγμονής, καθώς και η γενετική προδιάθεση με μεγάλες επιδημιολογικές καταγραφές να υποστηρίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης παρουσία συγγενούς 1ου βαθμού με NHL. H βιταμίνη D, μια στεροειδής ορμόνης που εξασκεί τη δράση της μέσω σύνδεσης στον υποδοχέα της VDR (Vitamin D Receptor), πέρα από την παραδοσιακά αποδιδόμενη δράση της στην ομοιοστασία του ασβεστίου και τον οστικό μεταβολισμό , τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει την ερευνητική προσοχή ως προς την εμπλοκή της σε ανοσιακές διεργασίες και το ρόλο της στην καρκινογένεση. H συμμετοχή της στην παθογένεση των CTCL και η συνεισφορά των σημειακών πολυμορφισμών (SNPs) στο γονίδιο του VDR στην εμφάνιση και πρόοδο της νόσου δεν έχει επαρκώς διερευνηθεί.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η συσχέτιση γενετικών πολυμορφισμών με την ανάπτυξη MALT και CTCL λεμφώμάτων στον ελληνικό πληθυσμό. Στα MALT λεμφώματα μελετήθηκαν οι σημειακοί πολυμορφισμοί rs7750641 στο γονίδιο ΤCF19, rs7314777 στο γονίδιο IL22, rs231775 στο γονίδιο CTLA4, rs1800629 και rs1799724 στο γονίδιο TNFα, rs909253 στο γονίδιο LTA, οι πολυμορφισμοί GSTT1 null, GSTM1 null και ο VNTR (Various Number Tandem Repeats) πολυμορφισμός στο γονίδιο IL1RN. Στα CTCL μελετήθηκαν οι σημειακοί πολυμορφισμοί rs231775 στο γονίδιο CTLA4, rs1800629 και rs1799724 στο γονίδιο TNFα, rs909253 στο γονίδιο LTA, rs1544410, rs2228570, rs731236 και rs7975232 στο γονίδιο VDR, οι πολυμορφισμοί GSTT1 null, GSTM1 null και ο VNTR (Various Number Tandem Repeats) πολυμορφισμός στο γονίδιο IL1RN. Πραγματοποιήθηκε μέτρηση των επιπέδων στον ορό της 25(ΟΗ)D3 για τους συμμετέχοντες στη μελέτη CTCL ασθενείς και τους υγιείς μάρτυρες.
Στη μελέτη συμμετείχαν 83 ασθενείς με ΜΑLT και 58 ασθενείς με CTCL καθώς και ομάδα 60 υγιών μαρτύρων με ιστορικό ελεύθερο αιματολογικής και συμπαγούς κακοήθειας και συστηματικής αυτοάνοσης νόσου. Η γονοτύπωση των πολυμορφισμών πραγματοποιήθηκε με τεχνικές PCR και RFLP. Η μέτρηση των επιπέδων της 25(ΟΗ)D3 έγινε με χημειοφωταύγεια σε δείγματα που συνελέγησαν μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου και Μαρτίου. Εκ των μετρήσεων αποκλείστηκαν ασθενείς που ελάμβαναν σκευάσματα βιταμίνης D ή είχαν υποβληθεί σε PUVA κατά το τελευταίο έτος.
Στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με το MALT λέμφωμα ανευρέθησαν για τον πολυμορφισμό CTLA-4 49A/G – αλλήλιο G (OR:2.56,p: 0.006) καθώς και το Τ αλλήλιο του TCF19 rs7750641 SNP (OR: 3.86, p:0.023). Κανένας εκ των μελετηθέντων πολυμορφισμών δεν παρουσίασε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με το CTCL. Τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 στον ορό, παρότι ανευρέθησαν χαμηλά στην ομάδα των ασθενών, δε διέφεραν σημαντικά από την ομάδα των υγιών μαρτύρων.
Περαιτέρω μελέτες μπορούν να συμβάλλουν στην επιβεβαίωση των ευρημάτων για τα MALT λεμφώματα στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς και τη διερεύνηση της γενετικής προδιάθεσης για τα CTCL λεμφώματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΜΑLT λέμφωμα, Τ-δερματικό λέμφωμα, Πολυμορφισμοί, Γενετική προδιάθεση, Βιταμίνη D
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
374
Αριθμός σελίδων:
259
Velissari_Aliki_PhD.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο