Η επίδραση της άσκησης στην κόπωση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3245105 74 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Αποκατάσταση-Χειροθεραπεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-21
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Γιαννόπουλος Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσιλίερης Μιχαήλ, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαυραγάνη Κλειώ, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελοπούλου Μαρία-Ελευθερία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της άσκησης στην κόπωση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της άσκησης στην κόπωση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση
Περίληψη:
Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) με διαφορετική κλινική πορεία ανά ασθενή, που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Η νόσος αυτή ιστοπαθολογικά χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, απομυελίνωση, γλοίωση, αξονική εκφύλιση και δυσλειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Η πολλαπλή σκλήρυνση αφορά περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως και πάνω από 10.000 άτομα στην Ελλάδα με μία μέση συχνότητα 200 άτομα να προσβάλλονται ανά χρόνο. Η πολλαπλή σκλήρυνση συνήθως αρχίζει από την εφηβική ηλικία με μία έξαρση στο διάστημα μεταξύ 20-40 ετών και επικρατεί στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες σε αναλογία 3 προς 1. Ακόμη και σήμερα δεν είναι πλήρως γνωστοί όλοι οι παθοφυσιολογικοί και οι αιτιοπαθογενετικοί μηχανισμοί που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου. Η ανοσοτροποποιητική θεραπεία είναι χρόνια και περιλαμβάνει πολλές ιδιαιτερότητες τόσο στο τρόπο, τη συχνότητα χορήγησης, τη σύσταση καθώς και την αποτελεσματικότητα την ανοχή και την ασφάλεια.
Η οργανωμένη άσκηση με διάφορες φυσικές δραστηριότητες έχει βρεθεί πως μπορεί να βοηθήσει σε πολλά από τα συμπτώματα της νόσου και ιδίως στη κόπωση που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα και συχνότερα προβλήματα που αναφέρουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες που πιστοποιούν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή εξέλιξη της νόσου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σύμπτωμα της κόπωσης όμως δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με ποιό είδος άσκησης μπορεί να αποφέρει το μεγαλύτερο όφελος και τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Σε αυτή την έρευνα ο σκοπός ήταν να μελετηθεί η επίδραση που μπορεί να έχει το συνδυαστικό πρόγραμμα άσκησης στη κόπωση των ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν 7 γυναίκες με διαλλείπουσα πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS) , μέσου όρου ηλικίας 41.43±7.89 έτη, με EDSS 2.35 ±1.28 υπό νοσοτροποιητική αγωγή οι οποίες έλαβαν μέρος σε επιτηρούμενο συνδυαστικό πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 50 λεπτών με 2 συνεδρίες ανά εβδομάδα και συνολικής διάρκειας 12 εβδομάδων. Παράλληλα ορίστηκε μία ομάδα ελέγχου αναλόγου κλινικής εικόνας και ηλικίας, η οποία ανέλαβε να εμπλακεί σε ατομική φυσική δραστηριότητα (στατικό ποδήλατο, περπάτημα). Πραγματοποιήθηκαν νευρολογικές εξετάσεις και μετρήθηκε η κόπωση των ασθενών πριν και μετά το θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης με χρήση των FFS και FSMC κλιμάκων κόπωσης. Οι μετρήσεις της ομάδας ελέγχου έδειξαν ότι η FFS ήταν 5.140±1.89 πριν την ατομική άσκηση και 5.933±0.67 μετά από αυτήν και η FSMC ήταν 84.25±7.274 και μετρήθηκε 89.5±7.32 μετά από αυτήν, ενώ για το γκρουπ που συμμετείχε στο πρόγραμμα συνδυαστικής άσκησης η FFS μετρήθηκε 4.99±1.1 πριν την άσκηση και 3.84±1.5 μετά από αυτήν και η FSMC ήταν 66.29±13.54 πριν την άσκηση και 56.57±15.52 μετά από αυτήν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η συνδυαστική άσκηση επέφερε βελτίωση στις κλίμακες FSMC και FSS για τους ασθενείς που πήραν μέρος σε αυτή και η βελτίωση αυτή ήταν ακόμη πιο εμφατική όταν η σύγκριση έγινε με τα αποτελέσματα της ομάδας ελέγχου. Άρα συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως το συνδυαστικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση σε ένα εκ των σημαντικότερων συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης, τη κόπωση, χωρίς να έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο σε κάποιο από τα λοιπά συμπτώματα της ασθένειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πολλαπλή σκλήρυνση, Διαλλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, Συνδυαστικό πρόγραμμα άσκησης, Κλίμακες κοπώσεως FSS , Κλίμακα κοπώσεως FSMC
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
219
Αριθμός σελίδων:
66
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ_ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (556 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο