Εκτίμηση της συμπεριφοράς των τελειομήνων και οριακά πρόωρων νεογνών σε σχέση με προγεννητικούς και περιγεννητικούς παράγοντες

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3245638 58 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χρέλια Κλεοπάτρα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Εμμανουήλ Σαλαμαλέκης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (Επιβλέπων)
Παρασκευή Ματσώτα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Αττιλάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Δρακάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τατιανή Σιδηροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδόσιος Σαραντέας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Περικλής Παναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της συμπεριφοράς των τελειομήνων και οριακά πρόωρων νεογνών σε σχέση με προγεννητικούς και περιγεννητικούς παράγοντες
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της συμπεριφοράς των τελειομήνων και οριακά πρόωρων νεογνών σε σχέση με προγεννητικούς και περιγεννητικούς παράγοντες
Περίληψη:
Η ιδέα ότι το νεογνό είναι ένας αχαρτογράφητος και συνεπώς εύπλαστος οργανισμός, που μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τη θέληση των γονιών του, έχει προ πολλού απορριφθεί, κυρίως μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης κανόνων συμπεριφοράς όχι μόνον στα τελειόμηνα αλλά και στα οριακά πρόωρα νεογνά, που επηρεάζονται όμως από διάφορους τόσο προγεννητικούς όσο και περιγεννητικούς παράγοντες. Η ικανότητα των νεογνών να καθορίζουν τους κανόνες της συμπεριφοράς τους ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, αποτέλεσε αντικείμενο πολύχρονων ερευνών και οδήγησε τους παιδιάτρους και τους άλλους λειτουργούς υγείας, να αναπτύξουν ένα μοντέλο βαθμολόγησης των δυνατοτήτων αυτών του νεογνού. Έτσι δημιουργήθηκε η κλίμακα εκτίμησης της νεογνικής συμπεριφοράς (Neonatal Behavioral Assesement Scale – NBAS) που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για περισσότερο από 40 χρόνια. Αποτελεί ένα ερευνητικό εργαλείο με ευρεία εφαρμογή, καθώς πολλά από τα σημεία που διερευνά μπορεί να ενσωματωθούν σε άλλα μέσα εκτίμησης των ικανοτήτων του νεογνού. Επίσης η κλίμακα αυτή έχει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη εφαρμογή ως κλινικό εργαλείο στην εκτίμηση των γονέων.
Το αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι να μελετηθούν οι αντιδράσεις τελειόμηνων και οριακά πρόωρων νεογνών και να περιγραφεί ο τρόπος συμπεριφοράς τους στο 2ο και 3ο 24ωρο της ζωής τους, σε σχέση µε διαφορετικούς προγεννητικούς και περιγεννητικούς παράγοντες.
Παρατηρήθηκαν διαφορές στατιστικά σημαντικές. Όσον αφορά την κακή ψυχολογία της μητέρας το οποίο προκαλεί ευερεθιστότητα στο νεογνό, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδό της όπου προκαλεί μια πιο υπερ-αντιδραστική συμπεριφορά επίσης ,το βάρος γέννησης >3kg όπου κ δυσκολεύει την οργάνωση του και η μη χρήση του κινητού τηλεφώνου της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ρυθμίζει χειροτέρα το νεογνό. Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων (ίσως έντονης ζωή της μητέρας) προκαλεί κακή ρυθμιστηκότητα στο νεογνό. Όσες μητέρες έχουν διαβήτη κύησης τα νεογνά του έχουν καλύτερη αντιδραστικότητα και αυτά γιατί λόγω του ότι η μητέρα ήταν πιο προσεκτική στην διάρκεια της κύησης.
Όσες λάμβαναν αγωγή για θυρεοειδή τα νεογνά έχουν έντονα αντανακλαστικά , καθώς και αντίστοιχα με την λήψη μαγνησίου έχουν έντονη υψηλή αντιδραστικότητα ενδεχόμενος λόγω ενοχλήσεων , πόνων , κράμπες. Όσον αφορά το μητρικό γάλα τα νεογνά έχουν καλύτερη συμπεριφορά , όμως έχουμε πιο ήρεμα αντανακλαστικά με όσα νεογνά λαμβάνουν formula ενώ κάνοντας μεικτή διατροφή ισοβαθμούσαν.
Δεν είχαμε διαφορές σε μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά την οικογενειακή κατάσταση, τον τρόπο τοκετού (Φυσιολογικός Τοκετός ή Καισαρική Τομή), τις διαφορετικές μεθόδους αναισθησίας στη διάρκεια του τοκετού , (χωρίς αναισθησία, γενική αναισθησία, επισκληρίδιος/ραχιαία αναλγησία), τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, λήψη προγεστερόνη στη διάρκεια της κύησης, αν ήταν πρωτοτόκος ή πολύτοκος η μητέρα, την ομάδα αίματος των μητέρων και το κάπνισμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεογνό, Περιγεννητική, Συμπεριφορά, Προωρότητα, Κλίμακα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
142
Chrelia Kleopatra PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο