Η επίδραση του ύπνου και της κόπωσης στην ποιότητα ζωής των νοσηλευτών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) παιδιατρικών και γενικών νοσοκομείων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3246225 62 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νοσηλευτικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-16
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κασίμης Ιωάννης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μάτζιου Βασιλική, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Τσουμάκας Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Περδικάρης Παντελεήμων, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κατσούλας Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μιχόπουλος Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σίσκου Όλγα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του ύπνου και της κόπωσης στην ποιότητα ζωής των νοσηλευτών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) παιδιατρικών και γενικών νοσοκομείων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του ύπνου και της κόπωσης στην ποιότητα ζωής των νοσηλευτών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) παιδιατρικών και γενικών νοσοκομείων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το ΤΕΠ αποτελεί χώρο εργασίας αρκετά αγχωτικό στους νοσηλευτές, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους, τον ύπνο και την κόπωση τους. Η ύπαρξη παραγόντων που επιδρούν στην ποιότητα ζωής, τον ύπνο και την κόπωση των νοσηλευτών του ΤΕΠ στην καθημερινή κλινική πρακτική, οδηγεί σε εξουθενωμένους νοσηλευτές. Κατά συνέπεια, γεννάται η ανάγκη για την ανεύρεση των παραγόντων και της εφαρμογής των παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, του ύπνου και της κόπωσης των νοσηλευτών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα ζωής, τον ύπνο και την κόπωση των νοσηλευτών σε νοσοκομεία παίδων και ενηλίκων.
Μέθοδος: Το δείγμα της ποσοτικής περιγραφικής μελέτης αποτέλεσαν πτυχιούχοι νοσηλευτές ΤΕΠ σε νοσοκομεία παίδων (26) και ενηλίκων (184) της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Βόλου, Αλεξανδρούπολης και Κρήτης. Για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής των νοσηλευτών χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο WHOQOL-BREF και για την εκτίμηση του ύπνου και της κόπωσης χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα SSI (Standard Shiftwork Index) στους νοσηλευτές των ΤΕΠ. Η στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έγινε με χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS 26.0 (Statistical Package of Social Sciences). Η τιμή p<0.05 θεωρήθηκε ως επίπεδο σημαντικότητας, όλες οι στατιστικές δοκιμασίες ήταν διπλής κατεύθυνσης και τα αποτελέσματα που είχαν τιμές μικρότερες από 0.05 θεωρήθηκαν ως στατιστικώς σημαντικά.
Αποτελέσματα: Διακόσιοι δέκα (210) νοσηλευτές ΤΕΠ παίδων και ενηλίκων συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα και μελετήθηκε η ποιότητα ζωής τους, η πληρότητα του ύπνου και τα επίπεδα κόπωσης τους. Δεν βρέθηκε στατιστική σημαντικότητα της σχέσης μεταξύ των νοσηλευτών του ΤΕΠ παίδων έναντι των νοσηλευτών ΤΕΠ ενηλίκων σχετικά με την ποιότητα ζωής τους, τον ύπνο και την κόπωση τους. Παρά μόνο βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση στις κοινωνικές σχέσεις να τείνουν σε καλύτερη βαθμολογία στους νοσηλευτές παίδων έναντι των ενηλίκων (U=1658.5, z=-2.55, p=0.011). Και στις πέντε διαμέτρους ζωής που αξιολογεί το εργαλείο, η ΠΖ των νοσηλευτών του δείγματος μας ήταν σε μέτρια επίπεδα (MΤγενική=69,32, MΤσωματική υγεία=64,70, MΤΨυχολογική υγεία=67,85, MΤκοινωνικές σχέσεις=69,01 και MΤπεριβάλλον=57,60). Ενώ, βρέθηκε μέτριο επίπεδο διαταραχών ύπνου (MΤσυνολική βαθμολογία=70.54) των νοσηλευτών που σχετίστηκαν με την οικογενειακή κατάσταση, την παρουσία παιδιών και την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων (p=0.012, p=0.024 και p=0.002). Η χρόνια κόπωση αξιολογήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (MT=27.34) και σχετίστηκε κυρίως με την ηλικία, η οποία όσο μικρότερη ήταν στους νοσηλευτές ανέφεραν μικρότερη κόπωση έναντι των μεγαλύτερων νοσηλευτών με περισσότερη κόπωση.
Συμπέρασμα: Ένας ή περισσότεροι παράγοντες είναι αρκετοί ώστε να επιδρούν ή να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την πληρότητα του ύπνου και τα επίπεδα της κόπωσης των νοσηλευτών στο ΤΕΠ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Ύπνος, Κόπωση, Νοσηλευτές, Τμήμα επειγόντων περιστατικών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
183
Αριθμός σελίδων:
119
Kasimis_Ioannis_PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο