Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του νοσηλευτικού έργου στο χειρουργικό ασθενή

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3247408 34 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-21
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαντζανάς Μιχαήλ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Καραβοκυρός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Ζωγράφος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Σπυρίδων Στεργιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Θεοδώρου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του νοσηλευτικού έργου στο χειρουργικό ασθενή
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του νοσηλευτικού έργου στο χειρουργικό ασθενή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία εργάζεται κάτω από αυξημένες συνθήκες πίεσης που μπορούν να οδηγήσουν σε επιβάρυνση της υγείας του και διαταραχές της σωματικής και της ψυχικής υγείας, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και τη φροντίδα υγείας που μπορεί να παρέχει στους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Σκοπός: Η εκτίμηση παραμέτρων που μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν την ποιότητα του νοσηλευτικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε η ποιότητα ζωής, η κόπωση, τα σωματικά συμπτώματα άγχους, η γενικευμένη διαταραχή άγχους, η κατάθλιψη, η ποιότητα ύπνου και η υπνηλία στο νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, διερευνήθηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά, επαγγελματικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά των νοσοκομείων που μπορούν να επηρεάζουν τις παραμέτρους αυτές.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 755 επαγγελματίες υγείας που ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό και εργάζονται σε 11 νοσοκομεία της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας. Το ποσοστό συμμετοχής στην μελέτη ήταν 83,9% (=755/900). Πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ευκολίας και η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα χειρουργεία, στις χειρουργικές κλινικές και στα ΤΕΠ. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια.
Αποτελέσματα: Η σωματική υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη σωματική υγεία του γενικού πληθυσμού, ενώ η ψυχική υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν ελαφρώς καλύτερη από τη ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού. Το 30,3% βρίσκονται σε μέτριο επίπεδο κόπωσης και το 23,4% βρίσκονται σε μεγάλο επίπεδο κόπωσης. Το 24,2% είχαν μέτρια συμπτώματα άγχους και το 8,5% είχαν σοβαρά συμπτώματα άγχους. Το 15,1% είχαν μέτρια πιθανότητα γενικευμένης διαταραχής άγχους και το 5% είχαν μεγάλη πιθανότητα. Το 11,4% είχαν μέτρια πιθανότητα κατάθλιψης και το 6,4% είχαν μεγάλη πιθανότητα. Το 80,7% του νοσηλευτικού προσωπικού είχε κακή ποιότητα του ύπνου και το 25,4% είχε υψηλό επίπεδο υπνηλίας. Οι γυναίκες, οι συμμετέχοντες με εξαρτώμενους ηλικιωμένους και άνεργους στην οικογένεια, οι συμμετέχοντες με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, οι συμμετέχοντες με περισσότερες ημέρες εργασίας το βράδυ σε ένα μήνα και περισσότερες ώρες υπερωρίας σε μια εβδομάδα και οι συμμετέχοντες με θέση ευθύνης είχαν χειρότερη ποιότητα ζωής, ένιωθαν περισσότερη κόπωση, είχαν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη και χειρότερη ποιότητα ύπνου. Το νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία με περισσότερες έκτακτες επεμβάσεις, περισσότερες κλίνες σε χειρουργική κλινική και περισσότερες τακτικές επεμβάσεις είχε χειρότερη σωματική υγεία και περισσότερο άγχος.
Συμπεράσματα: Το νοσηλευτικό προσωπικό εμφανίζει μέτρια έως υψηλά επίπεδα κόπωσης, άγχους, κατάθλιψης, κακής ποιότητας ύπνου και υπνηλίας. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του συστήματος υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτικό προσωπικό, Ποιότητα ζωής, Κόπωση, Άγχος, Κατάθλιψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
205
Mantzanas_Michael_PhD.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο