Η επίδραση του φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες στη δομή και λειτουργικότητα του αρτηριακού δικτύου υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3248961 54 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-29
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χονδρού Ασημίνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μπάκα Σταυρούλα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λαμπρινουδάκη Ειρήνη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αραβαντινός Λέων, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καπαρός Γεώργιος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελευθεριάδης Μακάριος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανουλής Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πάσχου Σταυρούλα, Επικ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες στη δομή και λειτουργικότητα του αρτηριακού δικτύου υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες στη δομή και λειτουργικότητα του αρτηριακού δικτύου υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών
Περίληψη:
Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν την επίδραση των επιπέδων της RBP4 στην αρτηριακή σκληρία, σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η ηλικία και η αρτηριακή πίεση σχετίζονται με τις τιμές της RBP4.
Η καρωτιδική αρτηριακή σκληρία σχετίζεται με τα επίπεδα της RBP4 ανεξάρτητα από την παρουσία παραδοσιακών επιβαρυντικών παραγόντων της καρδιαγγειακής νόσου.
Παρατηρήσαμε μια θετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της RBP4 και των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός διαδεδομένου παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (Mijatovic et al., 2001, Villa et. al., 2007). Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίζονται με υψηλά επίπεδα RBP στη μελέτη μας.
Ενδιαφέρουσα παρουσιάζεται και η σχέση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης με την PWV, καθώς γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης εμφάνισαν υψηλές τιμές PWV και S.I συγκριτικά με γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, η ομοκυστεΐνη δεν φαίνεται να σχετίζεται με την συστολική και διαστολική πίεση, δείχνοντας την άμεση σχέση ομοκυστεΐνης και αρτηριακής σκληρίας.
Στη μελέτη μας φαίνεται πως τα επίπεδα της RBP4 σχετίζονται με την αρτηριακή σκληρία (PWV και S.I) ανεξάρτητα της παλμικής πίεσης, της ομοκυστεΐνης και του δείκτη HOMA-IR.
Τα επίπεδα της RBP4 εμφανίζουν άμεση συσχέτιση με τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου. Παρατηρήσαμε άμεση σχέση μεταξύ των επιπέδων της RBP4 και της ολικής χοληστερόλης, όπως και επίσης της RBP4 με τα τριγλυκερίδια.
Το ορμονικό προφίλ κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα της RBP4. Πιθανοί μηχανισμοί που εξηγούν τα ευρήματά μας αφορούν α) την επαγώμενη οιστρογονοεξαρτώμενη ρύθμιση του λιπώδη ιστού μετά την εμμηνόπαυση (Van et. al., 2006) β) την οιστρογονική ένδεια που μεσολαβεί του μεταβολισμού του ρετινοϊκού οξέος μεσω της ρύθμισης της έκφρασης της RBP4 στον λιπώδη ιστό (Matsuda et. al., 2004) μια διαδικασία που εμπλέκει τους οιστρογονικούς υποδοχείς τύπου α και τύπου β.
Στα αποτελέσματά μας, δεν επιβεβαιώθηκε συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της RBP4 στον ορό και των επιπέδων ινσουλίνης ή ινσουλινοαντοχής. Η απουσία συσχέτισης μεταξύ δεικτών του μεταβολισμού της γλυκόζης και της RBP4 στη μελέτη μας, μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με το γεγονός πως οι γυναίκες στη μελέτη μας δεν ήταν υπέρβαρες και δεν είχαν ινσουλινοαντοχή.
Ο εκφυλισμός του μέσου-έσω χιτώνα σχετίζεται με την ηλικία και οδηγεί σε μια πλάτυνση του παλμικού σφυγμού και κατά συνέπεια αρτηριακή σκληρότητα (Yang et al., 2005, Avolio et. al., 1983). Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση και η ακόλουθη σχετική αυξηση ανδρογόνων, επιταχύνει την αρτηριακή σκληρία (36).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρωτεΐνη που δεσμεύει τη ρετινόλη-4, Αρτηριακή σκληρία, Εμμηνόπαυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
284
Αριθμός σελίδων:
156
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

PhD_ASIMINA_CHONDROU_FINAL_1.2.2022.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.