Οικονομική ανάλυση μετοχών που έχουν κάνει reverse split στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τα έτη 2010-2019

Διπλωματική Εργασία uoadl:3250888 65 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Κεφαλαίων και Κινδύνων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-24
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χλιαουτάκη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατεβάτης Αθανάσιος, Συνεργάτης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οικονομική ανάλυση μετοχών που έχουν κάνει reverse split στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τα έτη 2010-2019
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οικονομική ανάλυση μετοχών που έχουν κάνει reverse split στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τα έτη 2010-2019
Περίληψη:
Περίληψη
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η οικονομική ανάλυση μετοχών που έχουν κάνει συνένωση μετοχών (reverse stock split) στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη δεκαετία 2010-2019 και εάν επηρεάζουν τα reverse stock splits τις μη φυσιολογικές αποδόσεις γύρω από την ημερομηνία ανακοίνωσης του γεγονότος. Για την καταγραφή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, πραγματοποιήθηκε πρώτα βιβλιογραφική επισκόπηση αναφορικά με την ύπαρξη μη φυσιολογικών αποδόσεων κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης splits και reverse splits.
Στη συνέχεια καταρτίστηκε η εμπειρική μελέτη, όπου γίνεται αναφορά για τον τρόπο συλλογής και αξιολόγησης του δείγματος και έγινε καταγραφή της μεθοδολογίας. Η μεθοδολογία της μελέτης βασίστηκε στο μοντέλο ενός δείκτη (Single Model Index) με τη χρήση της μεθοδολογίας event study και στην απλή γραμμική παλινδρόμηση με χρήση της μεθόδου των Ελαχίστων Τετραγώνων.
Εξετάστηκε εάν υπάρχει στατιστικά σημαντική θετική ή αρνητική μη φυσιολογική απόδοση, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του reverse split και εάν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ανεξάρτητων μεταβλητών του μοντέλου παλινδρόμησης με την εξαρτημένη μεταβλητή. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του event study παρουσιάζεται την προηγούμενη ημέρα από την ανακοίνωση του reverse split (t-1) θετική στατιστικά σημαντική μη φυσιολογική απόδοση (a=10%). Επιπλέον προκύπτει θετική στατιστικά σημαντική μη φυσιολογική απόδοση τη τρίτη ημέρα μετά την ανακοίνωση του reverse split (a=5%). Από το μοντέλο της απλής γραμμικής παλινδρόμησης, προέκυψε ότι σε τρεις περιπτώσεις ο συντελεστής προσδιορισμού R2 ήταν πάνω από 90%, γεγονός που επεξηγεί με μεγάλη ακρίβεια την όποια συσχέτιση μεταξύ των μεταβλητών. Στο συγκεκριμένο δείγμα η ανεξάρτητη μεταβλητή «τιμή της μετοχής» (MV) επηρέαζε αρνητικά την αθροιστική μη φυσιολογική απόδοση της μετοχής, καθώς είναι στατιστικά σημαντική μεταβλητή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ, ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ, ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗ, ΣΥΜΠΤΗΞΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
35
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΧΛΙΑΟΥΤΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.pdf (701 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο