«Εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain στον τομέα της Υγείας»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3251403 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά της Υγείας και Διοίκηση Υπηρεσιών
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-26
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Πισπίνη Μυρτώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δασκαλάκης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain στον τομέα της Υγείας»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain στον τομέα της Υγείας»
Περίληψη:
Η διπλωματική εργασία καταρτίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η εφαρμογή των τεχνολογιών blockchain στις υπηρεσίες υγείας. Το ερευνητικό ερώτημα στρέφεται στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η τεχνολογία blockchain να εφαρμοστεί στον τομέα της υγείας. Παράλληλα, μελετάται και το επίπεδο εφαρμογής της τεχνολογίας blockchain στις υπηρεσίες υγείας στον ελλαδικό χώρο.
Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται η θεωρία αναφορικά με την τεχνολογία blockchain εστιάζοντας στις εφαρμογές στον τομέα της Υγείας. Η θεωρία που αναπτύσσεται ελέγχεται μέσω σεναρίων που αφορούν τις εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain σε διάφορες υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Από τον έλεγχο αυτό αναμένεται να προκύψουν συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με την επιρροή της τεχνολογίας blockchain στις υπηρεσίες υγείας. Εξετάζονται σενάρια σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας αναφορικά με τον ιατρικό φάκελο ασθενών, την κοινή χρήση δεδομένων υγείας, την παρακολούθηση του ιατρικού εξοπλισμού, την παραγωγή και παρακολούθηση φαρμάκων, τις κλινικές μελέτες και αναλύεται η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα αυτών των εφαρμογών.
Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα αναπτύχτηκε καθώς οι τεχνικές αποθήκευσης, διαμοιρασμού και κρυπτογράφησης δεδομένων χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης τα τελευταία χρόνια. Οι δυο λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι γιατί αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις δημιούργησαν εφαρμογές και κρυπτονομίσματα επιλύοντας καθημερινά προβλήματα έχοντας ως βάση το Bitcoin ενώ παράλληλα από πολλούς τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις για καθημερινές συναλλαγές. Επομένως, η τεχνολογία blockchain αφού μπορεί να διεισδύσει σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και να διευκολύνει τις συναλλαγές είναι ενδιαφέρον να μελετηθεί με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει και να εξελίξει τον τομέα της Υγείας.
Η τεχνολογία blockchain θεωρείται σημαντική τεχνολογική εξέλιξη που επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, επομένως το ίδιο μπορεί να επηρεάσει και τις υπηρεσίες υγείας. Ως εφαρμογή, θεωρείται γενικής χρήσης και συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των οργανισμών που αλληλεπιδρούν. Επιπρόσθετα, ως τεχνολογία θεωρείται απαραίτητη για οργανισμούς που επιθυμούν να επενδύσουν στη μάθηση νέων τεχνολογιών και δεν διστάζουν να αναλάβουν ρίσκα και κινδύνους. Να σημειωθεί ότι ως τεχνολογία είναι νέα και συνεχώς εξελισσόμενη επομένως πολλά από τα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή της δεν είναι ακόμα γνωστά.
Σε ένα γενικό πλάνο, η τεχνολογία blockchain προσφέρει τη δυνατότητα ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια, η ικανότητα ιχνηλάτησης των διαδικασιών και επιπροσθέτως συμβάλλει ώστε οι υπηρεσίες που παρέχει ο τομέας της υγείας να είναι υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες. Ακόμα, η εν λόγω τεχνολογία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων αφού τα προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, προσφέρει στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τη δυνατότητα να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο σε εργασίες και δραστηριότητες αναφορικά με την αποστολή, την παρακολούθηση, την αποθήκευση και την πρόσβαση του καταναλωτή στα προϊόντα. Επιπλέον, η τεχνολογία blockchain παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων και εξασφαλίζει την ασφαλή ανταλλαγή μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.
Για την παρούσα εργασία η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να διαπιστωθεί ως έναν βαθμό η επιρροή της τεχνολογίας blockchain στον τομέα της Υγείας είναι ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Το ερωτηματολόγιο βασίζεται στην έρευνα της βιβλιογραφίας και σε προηγούμενες έρευνες από τη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τη στάση και τις προτιμήσεις των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με την τεχνολογία blockchain. Το ερωτηματολόγιο θα προταθεί σε επαγγελματίες υγείας, σε υγειονομικές μονάδες και κλινικές με σκοπό να συλλεχθούν όσο περισσότερες απαντήσεις ώστε τα αποτελέσματα μας να έχουν υψηλό δείκτη εγκυρότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
τεχνολογία blockchain, προσωπικά δεδομένα, δεδομένα υγείας, ηλεκτρονική υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
56
Εφαρμοφές της τεχνολογίας blockchain στον τομέα της Υγείας.pdf (606 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο