Εγκαθίδρυση νέων προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών για τον καρκίνο του προστάτη

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3255130 54 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-05
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Στοκίδης Σάββας
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Βουλγαρέλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Πρωτογέρου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευσταθία Καψογεώργου ,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Γουλές, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχόλη, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, Ερευνητης Α', Διευθυντής (Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας»)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εγκαθίδρυση νέων προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών για τον καρκίνο του προστάτη
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εγκαθίδρυση νέων προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών για τον καρκίνο του προστάτη
Περίληψη:
Ο σημαντικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου έχει αποδειχθεί. Οι ανοσολογικοί βιοδείκτες για την πρόγνωση και πρόβλεψη του καρκίνου του προστάτη (PCa), αναδεικνύονται ως βασικά εργαλεία ως προς τη θεραπεία, αξιολόγηση και παρακολούθησή του. Δεδομένης της ετερογένειας του PCa και της ποικιλομορφίας των θεραπευτικών επιλογών, πρόσφατα ξεκίνησαν εντατικές προσπάθειες για την εξατομικευμένη προσέγγιση της νόσου. Καθώς τα αλλήλια HLA είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική απόκριση ενάντια του PCa, η έκφρασή τους θα μπορούσε να αποτελέσει προγνωστικό/προβλεπτικό βιοδείκτη. Μελέτες στο μελάνωμα και στον καρκίνο των ωοθηκών έδειξαν ότι η έκφραση του αλληλίου HLA-A*02 συσχετίζεται με φτωχή κλινική έκβαση. Αποτελέσματα από μία μελέτη μας, φάσης Ι που προηγήθηκε, έδειξαν ότι η έκφραση του αλληλίου HLA-A*24 μπορεί να συνδέεται με καλή κλινική εξέλιξη.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, αξιολογήσαμε την προγνωστική αξία της έκφρασης των δύο αυτών αλληλίων στον PCa. Αρχικά δείξαμε (σε μία μελέτη 56 ασθενών) ότι η έκφραση των αλληλίων HLA-A*02:01 και HLA-A*24:02 στον de novo μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (mPCa), παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Οι ασθενείς που εκφράζουν το HLA-A*02:01 είχαν χειρότερα κλινικά αποτελέσματα σε σχέση με τους HLA-A*02:01- ασθενείς. Οι HLA-A*24:02+ ασθενείς σημείωσαν πιο αργή επιδείνωση σε ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (CR) και είχαν μεγαλύτερη ολική επιβίωση (OS). Οι ομόζυγοι HLA-A*02:01+ ασθενείς επιδεινώθηκαν πολύ γρήγορα σε CR και είχαν πολύ μικρή OS. Μονοπαραγοντικές και πολυπαραγοντικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για τα δύο αλλήλια και επικύρωσαν τη σημαντική προγνωστική τους αξία ως προς τους χρόνους για CR και OS. Η παρουσία των αλληλίων HLA-A*02:01 και HLA-A*24:02 συσχετίζεται στατιστικώς σημαντικά και ανεξάρτητα με φτωχή και καλή κλινική έκβαση σε αυτό το είδος PCa, αντιστοίχως. Στη συνέχεια δείξαμε ότι και σε ασθενείς με εντοπισμένο PCa κατά τη διάγνωση οι εκφραστές του HLA-A*24:02 είχαν καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα, ως προς την πρώιμη βιοχημική υποτροπή (early BCR), ενώ οι εκφραστές του HLA-A*02:01 είχαν χειρότερη κλινική πορεία. Πραγματοποιήσαμε, επίσης, συγκρίσεις μεταξύ του πληθυσμού της μελέτης (n=237) και σε φυσιολογικό πληθυσμό (n=612). Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά, ούτε στην συχνότητα των αλληλίων, ούτε στο ποσοστό των ατόμων που εκφράζουν τα αλλήλια.
Τα δεδομένα της διδακτορικής διατριβής υποστηρίζουν ότι τα αλληλόμορφα HLA-A μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους προγνωστικούς/προβλεπτικούς βιοδείκτες για τον PCa, συμβάλλοντας στην κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση των ασθενών με βάση τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου, με σκοπό την αποφυγή υπο-θεραπείας ή υπερ-θεραπείας τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλήλια, HLA, Καρκίνος του προστάτη, βιοδείκτες, πρόγνωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
175
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-06-05.

Stokidis_Savvas_PhD.pdf
8 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-06-05.