Διασκευές και επανεκτελέσεις στο «Φτωχό κομπολογάκι μου» του Γιώργου Μητσάκη. Διαφορετικές εκδοχές πάνω στο ίδιο υλικό.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3255431 80 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκτέλεση/Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μελίδης Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, Τίτλος: Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Εκτέλεση και Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής»
Λιάβας Λάμπρος, Τίτλος: Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής
Ανθρωπολογίας στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διασκευές και επανεκτελέσεις στο «Φτωχό κομπολογάκι μου» του Γιώργου Μητσάκη. Διαφορετικές εκδοχές πάνω στο ίδιο υλικό.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διασκευές και επανεκτελέσεις στο «Φτωχό κομπολογάκι μου» του Γιώργου Μητσάκη. Διαφορετικές εκδοχές πάνω στο ίδιο υλικό.
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία, ένα τραγούδι γίνεται αφορμή ιστορικών και πολιτισμικών παρενθέσεων, επαγωγικής σκέψης, αναζήτηση ετερόκλητων ρεπερτορίων και εργαλείο για την κατανόηση της έννοιας της αισθητικής στην τέχνη και πιο συγκεκριμένα στην μουσική. Το “Φτωχό κομπολογάκι μου” του Γιώργου Μητσάκη είναι ένα τραγούδι που έχει διασκευαστεί πολλές φορές, σε διαφορετικές περιόδους από καλλιτέχνες που εκπροσωπούν διαφορετικά στυλ και απευθύνονται σε ανόμοια μεταξύ τους ακροατήρια. Ξεκινώντας από τον Μητσάκη και την εποχή του αστικού λαϊκού τραγουδιού της Αθήνας του 1940 το αναλυτικό μοντέλο που χρησιμοποιείται είναι: Στοιχεία από την βιογραφία του καλλιτέχνη, ιστορικά και πολιτισμικά γεγονότα της εποχής όπου παρατίθενται και εργαλειοποιούνται για την αισθητική ανάλυση που ακολουθεί, μουσικολογική ανάλυση και μια σύνοψη των παραπάνω στο πλαίσιο της αισθητικής.
Οι διασκευές που εξετάζονται είναι του Μάνου Χατζιδάκι, της Λίτσα Διαμάντη και του Σταμάτη Κόκοτα. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια που έγινε είναι μια αμερόληπτη, χωρίς την παρεμβολή του προσωπικού γούστου προσέγγιση στο κάθε πλαίσιο, με την ελπίδα πως αφορά μια ματιά που παρατηρεί πίσω από τα εμφανώς δοσμένα χαρακτηριστικά. Τελικά θα δούμε πως μια αισθητική τάση δεν προκύπτει μόνο από αυτούς που φαινομενικά την δημιουργούν, αλλά και από αυτούς που την υιοθετούν. Παρατίθενται απόψεις πάνω στο θέμα της αισθητικής και παρατηρούνται κάποιες άμεσες διεργασίες που μεταβάλλουν το περιεχόμενο της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Αισθητική, Φτωχό Κομπολογάκι μου, ρεμπέτικο-αστικό λαϊκό τραγούδι, Γιώργος Μητσάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Λίτσα Διαμάντη, Σταμάτης Κόκκοτας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
57
Διπλωματική-εργασία Μελίδης.pdf (911 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο