Μελέτη της επίδρασης της έκθεσης στο ανακίνρα στην κλινική έκβαση της θεραπείας COVID-19 σε ασθενείς της κλινικής μελέτης φάσεως ΙΙΙ SAVE-MORE.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3255547 76 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-08
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Φλώρου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστείδης Δοκουμετζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μαρία Βερτζώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωργία Βαλσαμή, Καθηγήτρια Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης της έκθεσης στο ανακίνρα στην κλινική έκβαση της θεραπείας COVID-19 σε ασθενείς της κλινικής μελέτης φάσεως ΙΙΙ SAVE-MORE.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης της έκθεσης στο ανακίνρα στην κλινική έκβαση της θεραπείας COVID-19 σε ασθενείς της κλινικής μελέτης φάσεως ΙΙΙ SAVE-MORE.
Περίληψη:
Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου της διπλά τυφλής τυχαιοποιημένης μελέτης φάσεως ΙΙΙ SAVE-MORE, 405 πάσχοντες από COVID-19 που τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα του Anakinra έλαβαν 100 mg φαρμάκου υποδορίως άπαξ ημερησίως για χρονικό διάστημα 7 – 10 ημερών. Παρά τη σταθερά της δόσης των 100 mg ημερησίως, κάθε ασθενής εμφάνισε διαφορετικό ρυθμό κάθαρσης του Anakinra και κατά συνέπεια εκτέθηκε σε διαφορετική ποσότητα φαρμάκου. Η διατομική μεταβλητότητα του ρυθμού απέκκρισης του Anakinra καθορίστηκε από την ταυτόχρονη επίδραση πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων η βαρύτητα της νόσου κατά την έναρξη της θεραπείας, αλλά και κλινικών παραμέτρων που επηρεάζουν το ρυθμό νεφρικής κάθαρσης (π.χ. φύλο, ηλικία, συννοσηρότητες κλπ.). Βασικό σκοπό της παρούσας διπλωματικής εργασίας απετέλεσε η ανάλυση της άμεσης και έμμεσης επίδρασης της κάθαρσης του φαρμάκου στην κλινική έκβαση των ασθενών και του μηχανισμού επίδρασης παραγόντων που επιδρούν στην ίδια την κάθαρση. Η κλινική έκβαση των ασεθνών εκφράστηκε ως η εμφάνιση ή όχι σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας μέχρι και την ημέρα 14 από την έναρξη του φαρμάκου μελέτης.
Το εύρος των τιμών κάθαρσης του Anakinra ήταν: 5.10 (L/h) – 9,20 (L/h) (mean: 6.83 L/h, τυπική απόκλιση: 0.64). Για τους ασθενείς με υψηλότερη κάθαρση του φαρμάκου (CL/F ≥ 6.5 L/h), ο λόγος των ασθενών που εμφάνισαν SRF ως την ημέρα 14 προς αυτούς που δεν εμφάνισαν, ήταν 2.8 φορές (OR = 2.80, 95% CI: 1.50 - 5.40, p < 0.001) μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο λόγο για τους ασθενείς με χαμηλότερη κάθαρση του φαρμάκου (CL/F < 6.5 L/h). Παράλληλα, εξετάστηκε η επίδραση διαφορετικών παραγόντων στην κάθαρση του Anakinra και στην κλινική έκβαση των ασθενών. Το φύλο, η ηλικία και οι συννοσηρότητες φάνηκε ότι επιδρούν στατιστικά σημαντικά στην κάθαρση του φαρμάκου, όμως τα δύο τελευταία δε φάνηκε να επιδρούν στατιστικά σημαντικά στην κλινική έκβαση των ασθενών.
Ο έλεγχος της επίδρασης της κάθαρσης του Anakinra στην εξέλιξη της νόσου την ημέρα 7 υπέδειξε ότι για τους ασθενείς που παρουσίασαν υψηλότερη κάθαρση του Anakinra, ο λόγος εκείνων που παρουσίασαν σταθερότητα ή επιδείνωση της κλινικής τους κατάστασης την ημέρα 7 προς εκείνους που παρουσίασαν βελτίωση ήταν περίπου 1.68 φορές μεγαλύτερος (OR: 1.68, CI: 1.06 – 2.66) από τον αντίστοιχο λόγο για τους ασθενείς που παρουσίασαν χαμηλότερη κάθαρση του Anakinra. Η ανάλυση της συσχέτισης της εξέλιξης της νόσου την ημέρα 7 με την κλινική έκβαση του ασθενούς απέδειξε ότι για τους ασθενείς που εμφάνισαν σταθερή ή επιδεινωμένη εικόνα την ημέρα 7 συγκριτικά με τη baseline κλινική εικόνα τους, ο λόγος εκείνων που εμφάνισαν SRF μέχρι και την ημέρα 14 προς αυτούς που δεν εμφάνισαν, ήταν 4.95 φορές μεγαλύτερος (OR = 4.95, CI: 2.91 – 8.41, p < 0.001) από τον αντίστοιχο λόγο για τους ασθενείς που σημείωσαν βελτίωση την ημέρα 7 συγκριτικά με τη baseline κλινική εικόνα τους.
Τέλος, κεντρικό εύρημα απετέλεσε ότι οι δύο παράγοντες κινδύνου α) υψηλή καθαρση του Αnakinra (CL/F ≥ 6.5 L/h) και β) απουσία βελτίωσης της κλινικής κατάστασης την ημέρα 7 συγκριτικά με τη baseline κατάσταση των ασθενών (SOFA1 – SOFA7 ≤ 0), επιδεικνύουν μηχανισμό συνεργιστικής δράσης, όταν συνυπάρχουν, ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης SRF την ημέρα 14.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κάθαρση, Ρυθμός κάθαρσης, Ανακίνρα, COVID-19, Σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, SRF, SOFA, Συνεργιστική δράση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
74
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΛΕΝΑ ΦΛΩΡΟΥ (ΤΕΛΙΚΟ).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο