Ο ρόλος του νοσηλευτή στη διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον

Διπλωματική Εργασία uoadl:3255715 58 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ντζιγάνη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Παναγιώτα Σουρτζή, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του νοσηλευτή στη διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του νοσηλευτή στη διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον
Περίληψη:
Εισαγωγή: Καθημερινά, οι οικογένειες εμπιστεύονται την πολιτεία να δημιουργήσει ασφαλή και υγιή μαθησιακά περιβάλλοντα για τους μαθητές. Αναμένουν ότι τα σχολεία θα κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή από απειλές, όπως εγκλήματα, βία, και κινδύνους, όπως φυσικές καταστροφές, εκδηλώσεις ασθενειών και ατυχήματα. Οι σχολικοί νοσηλευτές, λόγω της θέσης τους καλούνται να ανταποκριθούν σε ποικίλες κρίσεις που κυμαίνονται από έναν τραυματισμένο μαθητή ή ενήλικα μέχρι καταστάσεις μαζικής ασθένειας που παρατηρούνται σε επιδημίες ή πανδημίες, αποτελώντας βασικό παράγοντα στη διαχείρισής τους. Η κρίση είναι ένα δυνητικά επικίνδυνο γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί τοπικά, περιφερειακά ή ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν η μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, ώστε να παρέχει μια ενισχυμένη εικόνα των ήδη υπαρχόντων εδραιωμένων γνώσεων, σε σχέση με το ρόλο του σχολικού νοσηλευτή, στη διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε Ηλεκτρονική αναζήτηση άρθρων στις βάσεις δεδομένων Medline, Web of Science και Google Scholar, που αφορούσαν την τελευταία 20ετία. Το σύνολο των άρθρων που πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής και συμπεριελήφθησαν στη μελέτη ήταν 12. Πραγματοποιήθηκε μια θεματική ανάλυση των ευρημάτων των ερευνών της ανασκόπησης.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν πως οι σχολικοί νοσηλευτές έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον, τόσο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και την υποστήριξη της πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης. Οι κύριοι τύποι κρίσεων, για τους οποίους οι νοσηλευτές του σχολείου πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν, περιλαμβάνουν από τη φροντίδα μαθητών με ειδικές ανάγκες , χρόνια νοσήματα, κακοποίηση, τραυματισμούς, την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας σχεδιασμού και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, τη διαχείριση της εξάπλωσης μολυσματικών βιολογικών παραγόντων, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την φροντίδα παιδιών από μεταναστευτικές ροές και προσφυγικές κρίσεις.
Συμπεράσματα: Αναδεικνύεται σαφώς η αναγκαιότητα ύπαρξης σχολικού νοσηλευτή στα σχολεία, καθώς με βάση την εκπαιδευτική τους κατάρτιση, δύναται να διαχειριστούν όλες τις φάσεις των έκτακτων αναγκών στο σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον ως καθοδηγητές στη διαχείριση των κρίσεων, είναι σε μοναδική θέση να παρέχουν συνεχή συντονισμό και ολοκληρωμένη εκπαίδευση όλων των μελών του προσωπικού του σχολείου και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σχολικοί νοσηλευτές, Κρίση, Επιδημία, Πανδημία, Καταστροφές, Διαχείριση κρίσεων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ο ρόλος του νοσηλευτή στη διαχείριση σχολικών κρίσεων Ντζιγάνη Μαρία.pdf
624 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.