Αξιολόγηση εκπαίδευσης πολίτων στη διαχείριση μαζικών καταστροφών με χρήση πρότυπου εκπαιδευτικού εργαλείου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3255744 58 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νοσηλευτικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-12
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Πάσσιου Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Καλοκαιρινού Αθηνά, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μαντάς Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Σουρτζή Παναγιώτα, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Καϊτελίδου Δάφνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ.
Μαλαματένιου Φλώρα, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μπισταράκη Αγγελική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΛΜΕΠΑ
Στεργιάννης Παντελής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση εκπαίδευσης πολίτων στη διαχείριση μαζικών καταστροφών με χρήση πρότυπου εκπαιδευτικού εργαλείου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση εκπαίδευσης πολίτων στη διαχείριση μαζικών καταστροφών με χρήση προτύπου εκπαιδευτικού εργαλείου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των συμβάντων που οδηγούν σε καταστροφές, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε οικονομικές απώλειες, αναγκάζουν την επιστημονική κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς στον επαναπροσδιορισμό της διαχείρισης, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη και στην εμπλοκή όλων των στρωμάτων μιας κοινωνίας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσης μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η εκπαίδευση στη διαχείριση διακινδύνευσης των καταστροφών απαιτεί επιπλέον μεθόδους, συνδυαστικά με την παραδοσιακή εκπαίδευση, μέσω της οποίας παρέχονται οι θεωρητικές γνώσεις, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να καθίστανται ικανοί να μετατρέψουν τη θεωρία σε πράξη σε περιβάλλοντα αβέβαια και στρεσσογόνα, υπό την χρονική και συναισθηματική πίεση.
Μέθοδος: Πρόκειται για ποσοτική, τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης, με τρεις διαδοχικές μετρήσεις. Ως εκπαιδευτική παρέμβαση χρησιμοποιήθηκε αλγόριθμος λήψης αποφάσεων και ακρωνύμιο ενώ ως εργαλείο μέτρησης βίντεο 360, εικονικής πραγματικότητας, και λίστα ελέγχου. Το δείγμα αφορούσε 240 πολίτες, εθελοντές σε οργάνωση διαχείρισης μαζικών συμβάντων.
Αποτελέσματα: Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων ήταν σχεδόν όμοια και στις δύο ομάδες αναφορικά με την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και το φύλο, όπου οι άντρες συμμετέχοντες ήταν, περίπου, 62%. Μετά την εκπαιδευτική παρέμβαση η απόδοση των εκπαιδευόμενων αυξήθηκε κατά 47% (p<0,05), ποσοστό που διατηρήθηκε και μετά την έλευση αρκετού χρονικού διαστήματος και συγκεκριμένα 18 μηνών. Βελτιωμένος ήταν και ο χρόνος ολοκλήρωσης της προσπάθειας, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.
Συμπεράσματα: Στο πεδίο των καταστροφών, η εκπαίδευση οφείλει να ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου ώστε να είναι αποτελεσματική. Η χρήση εναλλακτικών μεθόδων, συνδυαστικά με τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, υπερτερούν της θεωρητικής διάλεξης και αμβλύνουν τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα κενά των ασκήσεων πεδίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση καταστροφών, Πολίτες, Εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
111
Αριθμός σελίδων:
182