Comparative efficacy of treatment in women with gestational diabetes. A network meta-analysis

Διπλωματική Εργασία uoadl:3256121 84 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εμβρυομητρική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-19
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τζιόρας Σπυρίδων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Σωτηριάδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Μακάριος Ελευθεριάδης, Aν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Πανουλής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Comparative efficacy of treatment in women with gestational diabetes. A network meta-analysis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική μελέτη θεραπευτικών μεθόδων στον σαγχαρώδη διαβήτη της Κύησης. Mετα-ανάλυση δικτύου
Περίληψη:
Σκοπός: Αρκετές θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν εφαρμοστεί για τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ), συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων σωματικής άσκησης και χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως μετφορμίνης, ινσουλίνης καιγλιβενκλαμίδης. Ο στόχος αυτής της μετα-ανάλυσης δικτύου ήταν να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων και να εντοπίσει τις βέλτιστες.

Υλικό και Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση δικτύου τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που συγκρίνουν διαφορετικές παρεμβάσεις στη θεραπεία του ΣακχαρώδηΔιαβήτη Κύησης, είτε μεταξύ τους είτε με εικονικό φάρμακο (placebo)/καμία παρέμβαση. H αναζήτηση των κλινικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Οι κύριες εκβάσεις περιελάμβαναν: (i) ενδομήτριο θάνατο (IUD) και (ii) εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Οι δευτερεύουσες εκβάσεις περιελάμβαναν: (i) μακροσωμία, (ii) νεογνική υπογλυκαιμία, (iii) ίκτερο, (iv) σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (RDS), (v) προεκλαμψία, (vi) καισαρική τομή και (vii) αύξηση βάρους μητέρας.

Αποτελέσματα: Η μετα-ανάλυση περιλαμβάνει 26 μελέτες. Για την έκβαση του ενδομήτριου θανάτου, η μετφορμίνη φάνηκε να είναι σημαντικά ανώτερη σε σύγκριση με τη θεραπεία με ινσουλίνη. Για το αποτέλεσμα της εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και των νεογνικών υπογλυκαιμιών, η μετφορμίνη και ο συνδυασμός μετφορμίνης& ινσουλίνης φάνηκε να είναι ανώτερος από τη θεραπεία μόνο με ινσουλίνη. Για την έκβαση της μακροσωμίας, του νεογνικού ίκτερου, του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας, της προεκλαμψίας, καμία παρέμβαση δεν φάνηκε να είναι καλύτερη από την άλλη ή από το εικονικό φάρμακο/καμία παρέμβαση. Η γλιβενκλαμίδη φάνηκε να είναι η λιγότερο αποτελεσματική από όλες τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Συμπεράσματα: Μετά από ανάλυση των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που συγκρίνουν διαφορετικά σχήματα/παρεμβάσεις θεραπείας σε γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης μόνο η μετφορμίνη βρέθηκε στατιστικά σημαντικά ανώτερη από τη θεραπεία με ινσουλίνη για την πρόληψη του ενδομήτριου θανάτου. Για τις υπόλοιπες εκβάσεις που συγκρίθηκαν δεν υπήρχε άλλο στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα, αν και παρατηρήθηκε κάποιο είδος υπεροχής όταν χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα σχήματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαβήτης κύησης, Κύηση, Άσκηση, Ινσουλίνη, Μετφορμίνη, Γλιβενκλαμίδη.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
191
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tzioras_Spyridon_MSc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.