Σύγχρονες Διοικητικές Δομές και Μεταρρυθμίσεις. Η Φορολογική Διοίκηση στην Ελλάδα

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3256275 118 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-20
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Σεϊντή Δήμητρα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αντώνης Μακρυδημήτρης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Καλλιόπη Σπανού., Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Αργύρης Πασσάς, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειον Πανεπιστήμιο
Νεκτάριος Αλεξόπουλος, Αναναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ιωσήφ Πλυμάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγχρονες Διοικητικές Δομές και Μεταρρυθμίσεις. Η Φορολογική Διοίκηση στην Ελλάδα
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγχρονες Διοικητικές Δομές και Μεταρρυθμίσεις. Η Φορολογική Διοίκηση στην Ελλάδα
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική διατριβή παρουσιάζει και αναλύει τόσο οργανωτικές όσο και διοικητικές μεταρρυθμίσεις του σύγχρονου Δημοσίου Τομέα. Ειδικότερα εστιάζει στην περίπτωση της Φορολογικής Διοίκησης στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα αποτέλεσε το αντικείμενο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων οι οποίες βασίστηκαν τόσο στις αιρεσιμότητες των Δημοσιονομικών Προγραμμάτων Προσαρμογής, όσο και στις κατευθύνσεις της Τεχνικής Βοήθειας αλλά και στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ξεκινώντας λοιπόν με την ανάλυση της βασικής μεταρρύθμισης, αυτής της Ανεξαρτητοποίησης της Αρχής και αναλύοντας τον τρόπο που δημιουργούνται και υπάρχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές στο Δημόσιο Τομέα, αναλύονται μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως ο τύπος οργάνωσης, η εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών εργασίας, η βελτιστοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων κ.λπ. οι οποίες αν και αναλύονται υπό τη πρίσμα της Φορολογικής Διοίκησης, αναφέρονται οριζόντια στο σύνολο των Δημοσίων Υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.
Επιπλέον, αναλύονται ειδικότερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τη Φορολογική Διοίκηση, όπως η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ελέγχου και της συμμόρφωσης. Σκοπός της εργασίας, είναι να παρουσιαστεί μια ολιστική πρόταση αναμόρφωσης της Φορολογικής Διοίκησης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις υποχρεώσεις της χώρας διεθνώς, αλλά και τις διεθνείς τάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα με ταυτόχρονη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος. Η παρούσα ανάλυση βασιζόμενη στις επιστήμες των δημοσίων οικονομικών, της νομικής, της δημόσιας διοίκησης και της πληροφορικής αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των σύγχρονων μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια ολοκληρωμένη πρόταση εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης, η οποία λαμβάνει υπόψη βέλτιστες πρακτικές μεταρρυθμίσεων του Δημοσίου Τομέα διεθνώς και τις προσαρμόζει στην Ελληνική πραγματικότητα.
Η εργασία παρουσιάζεται σε δύο μέρη, το πρώτο εξ αυτών αποτελεί μια παρουσίαση των Ανεξάρτητων Αρχών ως μοντέλο οργάνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και παρουσιάζει συνεπώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου μοντέλου. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα η οποία επιλέγει την Ανεξαρτητοποίηση Δημοσίων Υπηρεσιών σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες και στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται η εν λόγω επιλογή. Επιπλέον στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι βέλτιστες πρακτικές μεταρρύθμισης της Φορολογικής Διοίκησης οι οποίες υλοποιούνται διεθνώς. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται η περίπτωση της Φορολογικής Διοίκησης στην Ελλάδα. Αναλύεται η παρούσα κατάσταση, ο τρόπος με τον οποίο οδηγηθήκαμε σε αυτή, ενώ παρουσιάζονται και αναλύονται προτάσεις βελτίωσης της αποδοτικότητας της Αρχής, είτε προκύπτουν ως προτάσεις οριζόντιες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου Τομέα (π.χ. πληροφοριακά συστήματα, διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού, εσωτερικός έλεγχος, διαχείριση κινδύνων), είτε αποτελούν προτάσεις εξειδικευμένες αναφορικά με τη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. βελτίωση συμμόρφωσης).
Ως προς το ερευνητικό ερώτημα, της παρούσας διατριβής, αυτό έχει να κάνει με το αν ανταποκρίνεται η Ελληνική Φορολογική Διοίκηση, στο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας των Φορολογικών Διοικήσεων, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από τις κατευθυντήριες οδηγίες των υπερεθνικών οργανισμών, όσο και από τις βέλτιστες πρακτικές αλλοδαπών Φορολογικών Διοικήσεων. Στόχος της εργασίας, είναι η παρουσίαση του επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας των Φορολογικών Διοικήσεων αλλά και αντίστοιχα η παρουσίαση της Ελληνικής περίπτωσης μέσα από τον εντοπισμό 8 τομέων παρέμβασης, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των βασικών διαδικασιών κάθε Φορολογικής Διοίκησης και οι οποίοι εφόσον μεταρρυθμιστούν, αναμένεται να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της Υπηρεσίας. Ως προς τη μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί, αυτή είναι κυρίως η συγκριτική μελέτη και ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών καθώς επίσης και η στατιστική απεικόνιση αποτελεσμάτων έρευνας που διενεργήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου, ενώ, τέλος, καταγράφονται βασικά συμπεράσματα βάσει των οποίων προκύπτει ότι η Ελληνική Φορολογική Διοίκηση είναι στη σωστή κατεύθυνση ως προς την επιλογή μεταρρυθμίσεων, αλλά υπάρχει από τη μία έλλειμμα υλοποίησης αυτών και από την άλλη, ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διοικητικές μεταρρυθμίσεις, οργανωτικές μεταρρυθμίσεις, φορολογική διοίκηση, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Ανεξάρτητες Αρχές, Πληροφοριακά Συστήματα, Διαχείριση Κινδύνων, Στρατηγικός Σχεδιασμός, Δημόσιος Τομέας, Διαχείριση Έργων, φορολογική συμμόρφωση, έλεγχος,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
535
Αριθμός σελίδων:
557
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

20221220_ ΣΕΪΝΤΗ_2022 v2.pdf
24 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.