Μελέτη της ψυχολογικής συνιστώσας στη γυροειδή αλωπεκία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3257367 43 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-02
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Καλογεροπούλου Ευγενία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παναγιώτης Φερεντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Κατούλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτρης Ρηγόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλέκτρα Νικολαϊδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταμάτης Γρηγορίου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σμυρνής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ψυχολογικής συνιστώσας στη γυροειδή αλωπεκία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ψυχολογικής συνιστώσας στη γυροειδή αλωπεκία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η γυροειδής αλωπεκία (ΓΑ) είναι μια μορφή χρόνιας, υποτροπιάζουσας, αυτοφλεγμονώδους, μη ουλωτικής αλωπεκίας. Η αιτιοπαθογένεια της ΓΑ δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, όμως σύμφωνα με τα δεδομένα της βιβλιογραφίας, το στρες φαίνεται να κατέχει εξέχοντα ρόλο στην έναρξη ή/και υποτροπή της νόσου. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της συσχέτισης των ψυχοπιεστικών γεγονότων ζωής (ΨΓΖ) κατά το προηγούμενο έτος με την εμφάνιση ή την υποτροπή της γυροειδούς αλωπεκίας (ΓΑ) και η εξέταση της επίπτωσής τους στο άγχος, στην κατάθλιψη, στην αντίληψη της ασθένειας και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Υλικά και Μέθοδος: Πενήντα δύο ασθενείς με ΓΑ και 51 υγιείς μάρτυρες, αξιολογήθηκαν κλινικά και ψυχομετρικά, την χρονική περίοδο 2017-2020. Η ψυχολογική εκτίμηση των ασθενών περιελάμβανε την αναζήτηση κάποιου ψυχοπιεστικού γεγονότος κατά τους 12 προηγούμενους μήνες πριν την εμφάνιση ή την υποτροπή της αλωπεκίας, με την χρήση του ερωτηματολογίου Social Readjustment Rating Scale (SRRS), τον προσδιορισμού άγχους και κατάθλιψης με την κλίμακα Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), την εκτίμηση της γνωσιακής και συναισθηματικής αντιπροσώπευσης της ασθένειας με το ερωτηματολόγιο Brief Illness Perception Questionnaire (BIPQ), καθώς και την εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με το Dermatology Life Quality Index (DLQI).
Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε αυξημένος αριθμός ΨΓΖ στους ασθενείς με ΓΑ, σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες (p=0.049). Από τα ΨΓΖ, η αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου συσχετίσθηκε ισχυρότερα με την παρουσία αλωπεκίας. Επιπρόσθετα, οι αλλαγές τόσο στον ύπνο, όσο και στις προσωπικές συνήθειες συσχετίστηκαν με ΓΑ έναρξης μικρότερης του ενός έτους (OR=9.2, p=0.001 και OR=5.4, p=0.008, αντίστοιχα), καθώς και με ΓΑ ήπιας ή μέτριας βαρύτητας (OR=8.2, p<0.001 και OR=3.3, p=0.021, αντίστοιχα). Αν και οι δυο ομάδες δεν διέφεραν στο άγχος και την κατάθλιψη (HADS), τα ΨΓΖ συσχετίζονταν σημαντικά με το άγχος μόνο στους ασθενείς με ΓΑ (p<0.001). Τέλος, η αντίληψη για την νόσο (BIPQ) και η σχετιζόμενη με την νόσο ποιότητα ζωής (DLQI) των ασθενών συσχετίσθηκαν σημαντικά με τον αριθμό (p=0.002 and p<0.001, αντίστοιχα), και τον αντίκτυπο των ΨΓΖ (p=0.001 and p<0.001).
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ενισχύουν την κατανόηση του παθογενετικού ρόλου των ψυχολογικών παραγόντων στην ΓΑ. Επιπλέον, τονίζουν τη σημασία μιας ολιστικής και διεπιστημονικής προσέγγισης στη διαχείριση των ασθενών με ΓΑ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γυροειδής αλωπεκία, Στρες, Άγχος, Ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής, Κατάθλιψη, Δερματολογικός δείκτης ποιότητας ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
190
Αριθμός σελίδων:
154
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kalogeropoulou Evgenia PhD.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.