Μελέτη της συχνότητας εμφάνισης της υπεργλυκαιμίας του stress σε παιδιατρικό πληθυσμό κατά τη νοσηλεία για οξεία συμβάντα και διερεύνηση των υπεύθυνων προγνωστικών παραγόντων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3257371 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-18
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Αργυρόπουλος Θεόδωρος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αθανάσιος Ράπτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Δημητριάδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βάια Λαμπαδιάρη, Καθηγήτρια , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Κανακά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιγνάτιος Οικονομίδης, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Αττιλάκος, Αναπλ. Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της συχνότητας εμφάνισης της υπεργλυκαιμίας του stress σε παιδιατρικό πληθυσμό κατά τη νοσηλεία για οξεία συμβάντα και διερεύνηση των υπεύθυνων προγνωστικών παραγόντων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της συχνότητας εμφάνισης της υπεργλυκαιμίας του stress σε παιδιατρικό πληθυσμό κατά τη νοσηλεία για οξεία συμβάντα και διερεύνηση των υπεύθυνων προγνωστικών παραγόντων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ως Υπεργλυκαιμία του stress ,χαρακτηρίζεται η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος ,επί απουσίας Σακχαρώδους διαβήτη, αλλά επί παρουσίας παραγόντων stress όπως λοίμωξη, τραύμα, έγκαυμα, χειρουργική επέμβαση, έμφραγμα μυοκαρδίου και σήψη. Αποτελεί απάντηση του οργανισμού στο βιολογικό stress που αναπτύσσεται στους ασθενείς κατά τη νοσηλεία τους.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ,είναι η καταγραφή του ποσοστού εμφάνισης της υπεργλυκαιμίας του stress σε αντιπροσωπευτικό πληθυσμό νοσηλευόμενων παιδιών ,τα οποία εισάγονται για νοσηλεία λόγω κάποιου οξέος συμβάντος και η διερεύνηση τυχόν αιτιολογικών παραγόντων.
Υλικό-Μέθοδος: Υλικό της μελέτης αποτέλεσαν παιδιά ηλικίας 1-16 ετών που εισήχθησαν για νοσηλεία για διαφορετικά οξέα νοσήματα σε παιδιατρικό νοσοκομείο ή κλινική, χωρίς να νοσούν από Σακχαρώδη Διαβήτη.Διενεργήθηκε καταγραφή των ανθρωπομετρικών στοιχείων, των τιμών γλυκόζης, της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής και της διάρκειας νοσηλείας και διανεμήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο ,μέσω του οποίου, ελήφθησαν πληροφορίες για το ιατρικό και περιγεννητικό ιστορικό των γονέων.
Αποτελέσματα: Μελετήθηκαν 1005 παιδιά με μέση ηλικία τα 6,48 έτη. Υπεργλυκαιμία (τιμές glu>126mg/dl) κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, εμφάνισε ποσοστό 7,1 % των παιδιών ,ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας το 3,9 %.Ως προς το φύλο, παρατηρείται ελαφρά υπεροχή των κοριτσιών. Stress Υπεργλυκαιμία (τιμές Glu >140mg/dl), ανιχνεύθηκε σε, ποσοστό 2,29% επί του συνόλου των ασθενών .Παρατηρείται, στατιστικά σημαντική διαφορά στις μέσες τιμές γλυκόζης μεταξύ,των παιδιών που έκαναν χρήση κορτικοστεροειδών και εισπνεόμενων σαλβουταμόλης και αυτών που δεν έλαβαν ανάλογη αγωγή.
Συμπεράσματα: Η χορήγηση κορτικοστεροειδών και Β2 διεγερτών, φαίνεται να συσχετίζεται με την εμφάνιση αυξημένων τιμών γλυκόζης. Η πλειοψηφία των παιδιών που ανέπτυξαν stress υπεργλυκαιμία ,νοσηλεύθηκε με εμπύρετες και αναπνευστικές λοιμώξεις. Η χορήγηση των αντιβιοτικών οποιασδήποτε κατηγορίας δε φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση υπεργλυκαιμίας. Η μέση τιμή γλυκόζης αυξάνεται παράλληλα με το χρόνο νοσηλείας των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες, Υπεργλυκαιμία, Παιδί, Οξεία νόσηση, Προγνωστικοί παράγοντες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
208
Argyropoulos_Theodoros_PhD.pdf.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο