Η ποινική δικαιοσύνη στα μη κρατικά-παραδοσιακά δίκαια

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257404 92 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκριτικές Νομικές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μπάκου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Μουσταΐρα, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Φίλιππος Βασιλόγιαννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ανδρέας Χέλμης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ποινική δικαιοσύνη στα μη κρατικά-παραδοσιακά δίκαια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ποινική δικαιοσύνη στα μη κρατικά-παραδοσιακά δίκαια
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι μια προσπάθεια προσέγγισης των παραδοσιακών-μη κρατικών δικαίων και συγκεκριμένα του πως οι αυτόχθονες πληθυσμοί αντιμετωπίζουν την εγκληματική συμπεριφορά στα πλαίσια των κοινοτήτων τους.
Το πρώτο μέρος αφορά τη θεωρητική θεμελίωση του νομικού πλουραλισμού, το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης του δικαίου των αυτοχθόνων μέσω ορισμένων Διεθνών Συνθηκών και επιπλέον παρατίθενται τα βασικά κοινά χαρακτηριστικά των μη κρατικών-παραδοσιακών δικαίων.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, αναλύεται ο τρόπος αντιμετώπισης του εγκλήματος από τα δίκαια των αυτοχθόνων της Αφρικής, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας (Μαορί). Η συλλογική ζωή εντός των κοινοτήτων είναι αυτή που οδηγεί σε έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης του εγκλήματος. Η κοινότητα συμμετέχει σαν σύνολο στην απόδοση δικαιοσύνης και η επίλυση των διαφορών έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας εντός της και όχι την εκδίκηση και την απομόνωση του δράστη.
Στο τρίτο μέρος, τέλος, αναλύεται το πως οι ιθαγενείς καταλήγουν να τηρούν με αφοσίωση κανόνες προφορικούς, που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα. Πολλοί μελετητές ανέδειξαν τα συνεκτικά στοιχεία μιας κοινότητας αυτοχθόνων αλλά και τα εσωτερικά (ηθικά και ψυχολογικά) στοιχεία και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι αυτά είναι τα θεμέλια της εθελούσιας τήρησης των προφορικών κανόνων εθιμικού δικαίου. Καταλήγοντας, η δύναμη της συλλογικής ζωής και της ομαδικότητας είναι αυτή που παρακινεί τους αυτόχθονες να διατηρούν την αρμονία στις κοινότητές τους, παρά την έλλειψη επίσημης νομοθεσίας και κρατικής εξουσιαστικής δύναμης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Συγκριτικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
δίκαιο αυτοχθόνων, παραδοσιακά δίκαια, εθιμικοί κανόνες δικαίου, αποκαταστατική δικαιοσύνη, ποινική δικαιοσύνη, έγκλημα, αυτόχθονες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
102
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΟ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Μπάκου, Θεοδώρα Υ.Δ..pdf
62 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.