Ο ρόλος των μη οπιοειδών φαρμάκων κατά τη μετεγχειρητική αναλγησία στην μείωση της χορήγησης οπιοειδών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257481 47 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-18
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Πουλιανίδου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μπίρμπας, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Κακλαμάνος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Μαριόλης - Σαψάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των μη οπιοειδών φαρμάκων κατά τη μετεγχειρητική αναλγησία στην μείωση της χορήγησης οπιοειδών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των μη οπιοειδών φαρμάκων κατά τη μετεγχειρητική αναλγησία στην μείωση της χορήγησης οπιοειδών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ως πόνος ορίζεται «Μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται, ή μοιάζει με αυτήν που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών», σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ορισμό της Διεθνούς Ένωσης για την Μελέτη του Πόνου (IASP). Ο οξύς μετεγχειρητικός πόνος διαφέρει από τον χρόνιο, είναι υψηλής έντασης και αποτελεί κατάσταση που επιβάλλει άμεση επίλυση. Ως εναλλακτική λύση στη χρήση οπιοειδών, όπου η υπερδοσολογία τους αποτελεί φαινόμενο της εποχής και προκαλεί πληθώρα παρενεργειών ενώ οδηγεί ακόμη και σε εθισμό, αποτελεί η χορήγηση μη οπιοειδών φαρμάκων είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα οπιοειδών.
Σκοπός: Ο σκοπός της συγκεκριμένης συστηματικής ανασκόπησης είναι να διερευνήσει εάν η μετεγχειρητική αναλγησία ασθενών έπειτα από επεμβάσεις γενικής, θωρακοχειρουργικής, ορθοπεδικής ή νευροχειρουργικής φύσεως με μη οπιοειδή αναλγητικά είναι εξίσου αποτελεσματική με την αναλγησία με οπιοειδή φάρμακα. Μέσω αυτού καθίσταται δυνατή η διερεύνηση για το αν η μέθοδος αυτή μπορεί να περιορίσει την χρήση οπιοειδών ουσιών μετεγχειρητικά.
Μεθοδολογία: Για την συστηματική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε αναζήτηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας στη βάση δεδομένων PubMed με τη χρήση λέξεων- κλειδιών. Μέσα από κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού το δείγμα της ανασκόπησης αποτέλεσαν 20 άρθρα.
Αποτελέσματα: Τα μη οπιοειδή φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν προκάλεσαν στους ασθενείς παρόμοιο και υψηλό αναλγητικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα οπιοειδή φάρμακα, με γενικότερα χαμηλή βαθμολογία πόνου. Όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν υψηλή ικανοποίηση στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου αλλά και στην γενικότερη μετεγχειρητική τους εμπειρία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν λίγες και ήπιας έντασης, λιγότερες από τα άτομα που έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις οπιοειδών αναλγητικών. Τέλος, ο χρόνος αποκατάστασης και ανάρρωσης των ασθενών ήταν ίδιος, χωρίς δυσχέρεια ή παράταση του.
Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι τα μη οπιοειδή φάρμακα αποτελούν ουσίες αποτελεσματικές απέναντι στον οξύ μετεγχειρητικό πόνο ιδίως όταν ανήκουν σε πολυτροπικό σχήμα αναλγησίας με συγχορήγηση μη οπιοειδών φαρμάκων και μικρών δόσεων οπιοειδών. Παράλληλα, εμφανίζουν μικρό αριθμό παρενεργειών, ήπιας έντασης που μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Οι ασθενείς με αυτό τον τρόπο αναλγησίας απαιτούν μικρότερες και λιγότερες δόσεις διάσωσης. Μέσα από αυτά διαπιστώνεται ότι η πολυτροπική αναλγησία με δόσεις μη οπιοειδών φαρμάκων περιορίζει σε μεγάλο ποσοστό την κατανάλωση οπιοειδών ουσιών περιορίζοντας, έτσι, ταυτόχρονα τις παρενέργειες και στην χειρότερη των περιπτώσεων την εξάρτηση και τον εθισμό από τα οπιοειδή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετεγχειρητικός πόνος, Μετεγχειρητική αναλγησία, Στρατηγικές αποφυγής οπιοειδών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
114
Διπλωματική εργασία Πουλιανίδου Βασιλική.pdf (745 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο