Φαρμακολογικές επιδράσεις στη μοριακή βιοχημεία της αθηρωμάτωσης: μελέτη επί πειραματικού μοντέλου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3257590 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-28
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μυλωνάς Κωνσταντίνος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Αγγουράς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Μπακογιάννης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κόντζογλου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Ηλιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Σχίζας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φαρμακολογικές επιδράσεις στη μοριακή βιοχημεία της αθηρωμάτωσης: μελέτη επί πειραματικού μοντέλου
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φαρμακολογικές επιδράσεις στη μοριακή βιοχημεία της αθηρωμάτωσης: μελέτη επί πειραματικού μοντέλου
Περίληψη:
Σκοπός: Η απορρύθμιση των μηχανοευαίσθητων βλαστοκυτταρικών γονιδίων είναι κεντρικής σημασίας για την αθηρογένεση. Στο παρόν μοντέλο, χρησιμοποιήσαμε σχήματα κολχικίνης για να περιορίσουμε την de novo αορτική αθηρογένεση σε λευκά κουνέλια Νέας Ζηλανδίας. Εξερευνήσαμε επίσης την επίδραση της θεραπείας σε αθηροπροστατευτικά (KLF4, Klotho, HOXA5, NOTCH1, OCT4) και προαθηρογόνα (HIF1a, SOX2, BMP4, NANOG) γονίδια.

Μέθοδοι: Οι μάρτυρες (n=6) και η ομάδα Α (n=6) έλαβαν κλασική τροφή και εμπλουτισμένη σε χοληστερόλη, αντίστοιχα. Οι ομάδες Β (n=8) και C (n=8) τράφηκαν με υπερχοληστερολαιμική δίαιτα και έλαβαν θεραπεία με κολχικίνη συν φενοφιβράτη ή Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), αντίστοιχα.

Αποτελέσματα: Η ομάδα Α ανέπτυξε εκτενέστερη αθηροσκλήρυνση θωρακικής και κοιλιακής αορτής σε σύγκριση με τις ομάδες Β (p<0.001) και C (p<0.001). Ο συνδυασμός κολχικίνης με NAC προσέφερε ισχυρότερη αθηροπροστασία τόσο στη θωρακική όσο και στην κοιλιακή αορτή. Η ομάδα Α εμφάνισε σημαντικά υψηλότερη έκφραση θωρακικού KLF4 συγκριτικά με τις ομάδες Β (MD: 4.94, 95% CI: 1.11-8.77) και C (MD: 9.94, 95% CI: 6.11-13.77). Ο συνδυασμός κολχικίνης με NAC (MD: 5.00, 95% CI: 1.45-8.54) οδήγησε σε εντονότερη μείωση του θωρακικού KLF4. Εντούτοις, δεν υπήρχε διαφορά στο κοιλιακό KLF4 μεταξύ των μαρτύρων και της ομάδας Α. Οι θεραπείες κολχικίνης ενίσχυσαν εξίσου αποτελεσματικά την έκφραση του παραπάνω γονιδίου. Στη θωρακική αορτή της ομάδας Α, η Klotho ήταν μειωμένη συγκριτικά με τους μάρτυρες (95% CI: 1.82-15.76). Και τα δύο σχήματα κολχικίνης επανέφεραν τη Klotho στα αρχικά επίπεδα (p<0.001). Η κολχικίνη/φενοφιβράτη αύξησε σημαντικά το θωρακικό NOTCH1 συγκριτικά με τους μάρτυρες (95% CI: -8.09 έως -0.48). Η κολχικίνη/NAC μείωσε την έκφραση θωρακικού NANOG σε σύγκριση με μόνο την υπερλιπιδαιμική δίαιτα (95% CI: 0.37-8.29). Στην κοιλιακή αορτή, η υπερχοληστερολαιμική δίαιτα οδήγησε σε σημαντική μείωση του HOXA5 (95% CI: 0.03-2.74) η οποία αναστράφηκε με κολχικίνη/NAC (95% CI: -1.19 έως 1.51). Η κολχικίνη/φενοφιβράτη μείωσε το HIF1a σε σύγκριση με τους μάρτυρες (95% CI: 0.83-6.44). Δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τα BMP4, SOX2 και OCT4.

Συμπεράσματα: Η έκφραση των αορτικών βλαστοκυτταρικών γονιδίων επηρεάζεται χωρικά από τη δίαιτα δυτικού τύπου αλλά μπορεί να ρυθμιστεί με σχήματα κολχικίνης. Η υπερλιπιδαιμική δίαιτα προκάλεσε αθηρογένεση της θωρακικής και της κοιλιακής αορτής κυρίως λόγω της μείωσης των α-Klotho και HOXA5, αντίστοιχα. Και τα δύο σχήματα κολχικίνης περιόρισαν την αθηρωμάτωση της θωρακικής αορτής αυξάνοντας την α-Klotho. Στη θωρακική αορτή, ο συνδυασμός κολχικίνης με φενοφιβράτη αύξησε το NOTCH1, ενώ η προσθήκη NAC μείωσε το NANOG. Από την άλλη, στην κοιλιακή αορτή, ο συνδυασμός κολχικίνης με φενοφιβράτη μείωσε το HIF1α, ενώ η προσθήκη NAC ενίσχυσε το HOXA5.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αθηρωμάτωση, Προαθηρογόνος φλεγμονή, Κολχικίνη, Θωρακική αορτή, Κοιλιακή αορτή, Klotho, HOXA5, NOTCH1, NANOG, HIF1α, KLF4, BMP4, SΟΧ2, OCT4, Πειραματικό ζωϊκό μοντέλο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
261
Αριθμός σελίδων:
200
ΔΔ ΚΣ ΜΥΛΩΝΑΣ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο