Η Αστική οικία στην Ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας. Χώροι και λειτουργία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257593 60 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-27
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Οικονομόπουλος Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατάκης Στυλιανός. Αναπληρωτής καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Φιλοσοφική Σχολή. Ε.Κ.Π.Α.
Κανελλόπουλος Χρύσανθος. Αναπληρωτής καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Φιλοσοφική Σχολή. Ε.Κ.Π.Α.
Ανδριανού Δήμητρα. Κύρια Ερευνήτρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Αστική οικία στην Ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας. Χώροι και λειτουργία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Αστική οικία στην Ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας. Χώροι και λειτουργία.
Περίληψη:
Στόχος της μεταπτυχιακής αυτής εργασίας, είναι να παρουσιαστούν οι αστικές οικίες από την ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας, οι οποίες εμφανίζουν ευκρινή στοιχεία για την διαρρύθμιση και την λειτουργία των χώρων τους. Πρόκειται για οικίες, που μέσω των κατόψεων τους προσδίδουν μία πιο συνεκτική εικόνα, όσον αφορά τον βαθμό αποκάλυψης τους. Διαμέσου του αρχιτεκτονικού πυρήνα των εν λόγω οικιών, αποπειράται μια δημιουργική ανασύνθεση των δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη όλο το παρεχόμενο εύρος των συναφών κινητών και ακίνητων ευρημάτων, προκειμένου να καταστεί σαφής η διάταξη των χώρων και η όποια, στο μέτρο του δυνατού, ασφαλής και τεκμηριωμένη λειτουργία τους. Το χρονικό εύρος της υπό εξέταση περιοχής, τίθεται γενικώς από τις απαρχές της ρωμαϊκής επικυριαρχίας κατά τον 2ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., κατά τον οποίο έχουν αποκρυσταλλωθεί οι ποικίλες διεργασίες, που σηματοδοτούν την μετάβαση προς την πρωτοχριστιανική περίοδο. Οι υπό εξέταση οικίες καταρτίζονται σε μορφή καταλόγου και ερευνώνται με γεωγραφική σειρά, από Β προς Ν και Δ προς Α, σύμφωνα με την προγενέστερη κατανομή των νομών της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι εμπίπτουν στα όρια της ρωμαϊκής διοικητικής περιφέρειας της Αχαΐας. Μετά την Εισαγωγή, όπου παρατίθενται γενικά στοιχεία για το ιστορικό υπόβαθρο της περιόδου, τον καθορισμό του όρου ρωμαϊκή οικία και την ιστορία της έρευνας, ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή των 68 οικιών του καταλόγου σε 2 κεφάλαια-κατηγορίες. Στο 1ο κεφάλαιο αναφέρονται οι οικίες, που υπάγονται γεωγραφικά στην Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική), ενώ στο 2ο κεφάλαιο, οι αντίστοιχες που υπάγονται γεωγραφικά στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαΐα, Κόρινθος, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία). Ακολουθούν τα Συμπεράσματα, όπου παρατίθενται οι επιμέρους εξακριβωμένες ταυτίσεις των χώρων από τις οικίες που ερευνήθηκαν, παρόλο τις εμφανώς ελλιπείς δημοσιεύσεις του υπό εξέταση υλικού και γενικές παρατηρήσεις, που αφορούν τη σύζευξη των ευρημάτων με την αρχιτεκτονική δομή των οικιών, αντιπαραβάλλοντας ανάλογα δεδομένα από το υπόλοιπο γεωγραφικό φάσμα της ρωμαϊκής επικράτειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Οικιστική Αρχαιολογία, Ρωμαϊκή Περίοδος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
726
Αριθμός σελίδων:
504
Η ΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ. ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.pdf (61 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο