Ποιότητα ζωής των ασθενών μετά τη νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3257728 57 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μάντζιου Βασιλική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννα - Μαρία Δημοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Ρούτση, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Κατσαούνου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,
Στυλιανός Ορφανός, Καθηγητής Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σπυρίδων Μεντζελόπουλος, Καθηγητής Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Καλομενίδης, Καθηγητής Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής των ασθενών μετά τη νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής των ασθενών μετά τη νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ.
Περίληψη:
Οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες της νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επηρεάζουν τους ασθενείς, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έως και 5 χρόνια μετά την έξοδο από την Μ.Ε.Θ. και ως εκ τούτου, η Ποιότητα Ζωής που σχετίζεται με την υγεία έχει αναδειχθεί ως σημαντικό μέτρο έκβασης σε αυτόν τον πληθυσμό. Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η Ποιότητα Ζωής, η φυσική κατάσταση, τα γνωστικά ελλείματα, η παρουσία ψυχολογικής επιβάρυνσης (άγχους και κατάθλιψης ) καθώς και η συσχέτιση των κλινικών και ψυχολογικών παραμέτρων με την Ποιότητα Ζωής σε ασθενείς, ένα χρόνο μετά την έξοδο τους από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κλίμακες σταθμισμένες για τον ελληνικό πληθυσμό. Eλέχθησαν ως προς την επιλεξιμότητα 1270 ασθενείς , ασθενείς ηλικίας 18-65, όσοι είχαν παραμείνει διάστημα μεγαλύτερο των 3 ημερών στη Μ.Ε.Θ., όσοι είχαν υποστηριχθεί από μηχανικό αερισμό και εκείνοι που είχαν εξέλθει από τη Μ.Ε.Θ. τουλάχιστον 1 χρόνο πριν και έως 15 μήνες.
Στην τελική μελέτη συμπεριλήφθηκαν 104 ασθενείς οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής. Συμπεριλήφθηκε και μία ομάδα ελέγχου 49 υγιείς, σε αντιστοιχία φύλου και ηλικίας.
Ένα χρόνο μετά την έξοδο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι επιβιώσαντες είχαν μειωμένη βαθμολογία ποιότητας ζωής, όπως μετρήθηκε με το WHO-Qol-Bref, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (p< 0.001 για τον σωματικό και ψυχολογικό τομέα, και p = 0.006 για τον τομέα των κοινωνικών σχέσεων). Επιπλέον στη μελέτη φάνηκε πως η Ποιότητα Ζωής ήταν χαμηλότερη σε ασθενείς με συνοσυρρότητα (p< 0.01), και σχετιζόταν με τη διάρκεια νοσηλείας στη Μ.Ε.Θ. (r = -0.19, p = 0.04) και με την παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων (r = -0.66, p< 0.0001) και διαταραχής μετατραυματικού stress (r = -0.61, p< 0.0001). Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών μας σημείωσε υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα CES-D για κατάθλιψη, ενώ η πλειονότητα από αυτούς σημείωσε υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα STAI για συμπτώματα άγχους.
Συμπέρασμα : Η Ποιότητα Ζωής των επιζώντων 1 χρόνο μετά τη νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ. επηρεάζεται κυρίως από τη διάρκεια παραμονής στη Μ.Ε.Θ., από τις προύπάρχουσες συννοσηρότητες αλλά και από την παρουσία άγχους και κατάθλιψης στους ασθενείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Κρίσιμη ασθένεια, Εντατική θεραπεία, 'Αγχος, Κατάθλιψη, Σύνδρομο μετά τη νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
227
Αριθμός σελίδων:
163
Mantziou Vasiliki PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο