Κοινωνικό φύλο στο Βυζάντιο: όψεις αρρενωπότητας κατά τη μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257746 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βυζαντινή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Βλαβιανού Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κιουσοπούλου Αντωνία, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Μεργιαλή-Σαχά Σοφία, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Νικολάου Κατερίνα, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνικό φύλο στο Βυζάντιο: όψεις αρρενωπότητας κατά τη μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνικό φύλο στο Βυζάντιο: όψεις αρρενωπότητας κατά τη μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο
Περίληψη:
Η παρακάτω διπλωματική εργασία αποτελεί μία παρουσίαση του κοινωνικού φύλου των ανδρών κατά τη διάρκεια της μέσης και ύστερης περιόδου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η θέση του άνδρα στην βυζαντινή κοινωνία είναι συνδεδεμένη με τον ρόλο του αυτοκράτορα, των ασκητών αγίων, των πετυχημένων στρατηγών και των αριστοκρατών. Οι αυτοκράτορες και οι άνδρες των ανώτερων κοινωνικών ομάδων είχαν συγκεκριμένες κοινωνικές υποχρεώσεις, ειδικότερα από την εποχή της μακεδονικής δυναστείας κι έπειτα. Στο πλαίσιο της εργασίας εξετάζεται κυρίως το ζήτημα του κοινωνικού φύλου των ανδρών. Ως κοινωνικό φύλο ορίζονται η εμφάνιση, οι κινήσεις, η κοινωνική συμπεριφορά και οι επιλογές ενός ατόμου.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας μελετάται ποια χαρακτηριστικά θεωρούνται και σχολιάζονται ως αρρενωπά ή μη μέσα από ιστορικές μελέτες και αποσπάσματα από βυζαντινά κείμενα της μέσης περιόδου. Αναλύεται ο ρόλος των ευνούχων, το κοινωνικό τους φύλο και η αντιμετώπιση που είχαν από τους βυζαντινούς. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις επιλογές των ανδρών ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση. Το πρώτο μέρος κλείνει με το παράδειγμα του Βασίλειου Β’ και το τρόπο με τον οποίο αναδεικνυόταν η αρρενωπότητά του, με μία μικρή αναφορά στην ομοφυλοφιλία μεταξύ των βυζαντινών ανδρών.
Το δεύτερο μέρος της διπλωματικής εργασίας αφορά την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Αρχικά γίνεται αναφορά στα γενικότερα χαρακτηριστικά των ανδρών αυτοκρατόρων της εποχής μέσα από βυζαντινά κείμενα, με βασικό άξονα το έργο του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ’ Καντακουζηνού. Στη συνέχεια, μελετάται πιο συγκεκριμένα η αλλαγή στις προτιμήσεις των βυζαντινών ανδρών όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση και την ένδυσή τους. Το δεύτερο μέρος τελειώνει με ένα υποκεφάλαιο αφιερωμένο στους ευνούχους της περιόδου και στους λόγους για τους οποίους εκλείπουν από τα υστεροβυζαντινά κείμενα.
Η εργασία καταλήγει με συμπεράσματα και σχολιασμούς που αφορούν την κοινωνική αντίληψη των βυζαντινών για το ανδρικό φύλο και την αρρενωπότητα, τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι δύο έννοιες αντιμετωπίζονται από τη σημερινή ιστοριογραφία και το πως βοηθάει η μελέτη της αρρενωπότητας στην καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού φύλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
φύλο, αρρενωπότητα, Βυζάντιο, μέση βυζαντινή περίοδος, ύστερη βυζαντινή περίοδος, ευνούχοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
62
ΜΔΕ ΣΟΦΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022 (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο