Διαχρονική θεώρηση του δικαιώματος υπαναχώρησης στο ενωσιακό δίκαιο προστασίας του καταναλωτή υπό το πρίσμα των συμπεριφορικών οικονομικών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257799 117 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστικό Δίκαιο και Σύγχρονες Οικονομικές Συναλλαγές
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-24
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Αποστολίδου Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνιος Καραμπατζός, Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζαφείριος Τσολακίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχρονική θεώρηση του δικαιώματος υπαναχώρησης στο ενωσιακό δίκαιο προστασίας του καταναλωτή υπό το πρίσμα των συμπεριφορικών οικονομικών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχρονική θεώρηση του δικαιώματος υπαναχώρησης στο ενωσιακό δίκαιο προστασίας του καταναλωτή υπό το πρίσμα των συμπεριφορικών οικονομικών.
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η επισκόπηση του δικαιώματος υπαναχώρησης στο ενωσιακό δίκαιο προστασίας καταναλωτή στο πέρασμα του χρόνου, με επίκεντρο τις εξ αποστάσεως και τις εκτός εμπορικού καταστήματος συμβάσεις. Η ενδιαφέρουσα και σημαντική διαφοροποίηση που παρουσιάζεται συγκριτικά με τα συνήθως συμβαίνοντα είναι το αναιτιολόγητο της άσκησης του δικαιώματος αυτού. Δηλαδή, δεν απαιτείται κατά κανόνα η επίκληση κανενός λόγου για την αποδέσμευση του καταναλωτή από τη σύμβαση και αυτός μπορεί να αποδεσμευτεί από αυτή λόγω απλής μετάνοιας. Παράλληλα, στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η αξιοποίηση των πορισμάτων των συμπεριφορικών οικονομικών και των εργαλείων που έχουν να προσφέρουν στην επίτευξη του
στόχου της ισορροπίας μεταξύ προστασίας καταναλωτή και διασφάλισης των συμφερόντων του εμπόρου. Ο ανερχόμενος αυτός κλάδος προσφέρει μια νέα οπτική, καταγράφοντας τις συμπεριφορές των ατόμων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχουσών ρυθμίσεων, αφού εντοπίζει εγγενείς αδυναμίες του υπάρχοντος μοντέλου προστασίας και είναι σε θέση να προτείνει νέες. Και πάλι, όμως, στις λύσεις που προτείνει υπάρχει και αντίλογος. Τελικά, θα αποπειραθούμε να εντοπίσουμε τη συνεισφορά του νέου αυτού επιστημονικού κλάδου στην διαμόρφωση ενός ορθότερου πλαισίου στην κατεύθυνση της εύρεσης της “χρυσής τομής” στα συμφέροντα των συμβαλλομένων όσον αφορά το δικαίωμα υπαναχώρησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή, Συμπεριφορικά Οικονομικά, Υπαναχώρηση, Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
54
Αποστολίδου Αθηνά-Διπλωματική εργασία-2021-2022.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Αποστολίδου ΥΔ.pdf
334 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.