«Η χρήση των SOCIAL MEDIA (FACEBOOK) από τις ΜΚΟ. Οι περιπτώσεις της Ύπατης Αρμοστείας και της Μετάδρασις»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257872 83 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική και διαδίκτυο
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-27
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γιάνναλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νίκος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Σταυριανέα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ΕΚΠΑ
Μαρίνα Ρήγου, Eπίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η χρήση των SOCIAL MEDIA (FACEBOOK) από τις ΜΚΟ. Οι περιπτώσεις της Ύπατης Αρμοστείας και της Μετάδρασις»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"The use of SOCIAL MEDIA (FACEBOOK) by NGOs. The cases of UNHCR and Metadrasis"
Περίληψη:
Το ερευνητικό ενδιαφέρον της παρούσας εργασίας επικεντρώνεται στη χρήση των social media και συγκεκριμένα του facebook από τις ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Συγκεκριμένα πεδίο έρευνας αποτέλεσαν οι αναρτήσεις στο facebook καθώς και η αλληλεπίδραση που είχαν με το κοινό τους, δυο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Πρόκειται για την ύπατη Αρμοστεία και τη Μετάδραση.
Το προσφυγικό κύµα, το οποίο ωστόσο προέρχεται κυρίως από χώρες της Νοτιοδυτικής Ασίας και της ∆υτικής Αφρικής, έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα το 2014, ωστόσο ραγδαία αύξηση αυτού του φαινομένου παρατηρήθηκε το 2015 – 2016. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση και οι ΜΚΟ διεθνείς και εγχώριες κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις ζοφερές. Εξαιτίας όμως της τεχνολογικής εξέλιξης, η χρήση των social media από εκείνες αποτέλεσε σημαντικό αρωγό στο έργο τους.
Συγκεκριμένα, η διάδοση του διαδικτύου, εκτός από μία σειρά αλλαγών που επέφερε στη ζωή των χρηστών, άλλαξε και τον τρόπο διάχυσης της πληροφόρησης (Kalogeropoulos A. Fletcher R. & Nielsen, 2018). Με την εμφάνιση του Web 2.0, ξεδιπλώνονται νέες δυνατότητες χρήσης του διαδικτύου, με βασικό χαρακτηριστικό τη διάδραση μεταξύ των χρηστών (Boyd, 2015). Με τη συμβολή των ΜΚΔ οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δράσεις, να αυτοοργανωθούν πολύ γρήγορα,να αλληλεπιδρούν και να παράξουν ριζοσπαστικές ιδέες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. ( Scearce, D., Kasper, G. & H. McLeod Grant, 2009)
Με αυτά τα οφέλη, είναι μείζονος σημασίας για τις ΜΚΟ να χρησιμοποιούν τα social media ως βασικό μέσο στρατηγικής επικοινωνίας. Σε μία εποχή που η κοινωνική
αλλαγή είναι δύσκολο να επιτευχθεί, η προώθησή των δράσεων των ΜΚΟ μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εθελοντών και σε περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι περισσότερα άμεσα. (Kanter, B. & Α. Fine, 2010).
Επομένως τα social media όταν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά, μπορούν να βοηθήσουν τις ΜΚΟ να εμπλακούν με το κοινό και να έχουν οφέλη από όσους ενδιαφέρονται, καθώς να επιτύχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού αξιοποιώντας τις εφαρμογές του Facebook.
Σκοπός λοιπόν της παρούσας εργασίας αποτελεί η κριτική προσέγγιση της συμβολής των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όσον αφορά την γνωστοποίηση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της αυξημένων προσφυγικών ρευμάτων καθώς και πως επηρεάστηκε η κοινωνική πολιτική. Η εξέταση των αναρτήσεων της ύπατης Αρμοστείας και της Μετάδρασης στο fb θα μας βοηθήσουν να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα της εργασίας που είναι: Πώς το Facebook συνέβαλε στην γνωστοποίηση των αναγκών των προσφύγων καθώς και στην επαφή του ευρύτερου κοινού με τις δράσεις των δύο συγκεκριμένων ΜΚΟ.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εκτενής ανάλυση του όρου ΜΚΟ και πως διαφοροποιείται από την κοινωνία των πολιτών . Επίσης παρουσιάζονται ενδελεχώς οι δράσεις των δύο εξεταζόμενων ΜΚΟ δηλαδή της Ύπατης Αρμοστείας και της Μετάδρασης. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη προσφυγική κρίση και στην έννοια της μετανάστευσης σε μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτός ο βαρυσήμαντος ρόλος που επιτελούν οι ΜΚΟ στη τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση. Στο δεύτερο κεφάλαιο ακολουθεί η μελέτη των social media και ποια είναι η επίδραση τους στη κοινωνία των πολιτών. Συγκεκριμένα αναλύονται τα χαρακτηριστικά των ΜΚΔ και ποια είναι τα οφέλη χρήσης τους από τις ΜΚΟ. Στο τρίτο κεφάλαιο ακολουθεί η ανάλυση των ευρημάτων των εξεταζόμενων δειγμάτων ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα της έρευνας μας βασιζόμενοι στο θεωρητικό μέρος της διατριβής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνία πολιτών , ΜΚΟ, προσφυγική κρίση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
98
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματικη Μαρία Γιάνναλου _FINAL EDIT (3) (2).pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.