Οι προθεσμίες της αναψηλάφησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3259158 51 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική Δικονομία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-28
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κάββουρα Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στέφανος Σπυρίδων Πανταζόπουλος, καθηγητής, Νομική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δημήτριος Τσικρικάς, καθηγητής, Νομική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Νικόλαος Κατηφόρης, αναπληρωτής καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι προθεσμίες της αναψηλάφησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι προθεσμίες της αναψηλάφησης
Περίληψη:
Το ένδικο μέσο της αναψηλάφησης αποτελεί έναν από τους τρόπους διάσπασης του ουσιαστικού δεδικασμένου. Η δυνατότητα άσκησης αναψηλάφησης και φυσικά η ευδοκίμησή της ανατρέπουν την επιτευχθείσα ασφάλεια δικαίου στις έννομες σχέσεις, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί με την τελεσίδικη απόφαση κατόπιν άσκησης ή παρόδου της προθεσμίας των τακτικών ενδίκων μέσων της έφεσης και της ανακοπής ερημοδικίας. Επιπλέον, συχνά οι υπό δικαστική διάγνωση έννομες σχέσεις και δικαιώματα είναι τέτοιας σπουδαιότητας, ώστε ο νομοθέτης να αξιώνει το αμετάκλητο της απόφασης ως βαθιό ωριμότητάς της για την διάπλαση ή την διάγνωσή τους. Για τους λόγους αυτούς οι προθεσμίες της αναψηλάφησης πρέπει να είναι εκ των προτέρων σαφείς και ορισμένες.
Ωστόσο, η αναψηλάφηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εμπόδιο στον πορεία προς το απρόσβλητο της αποφάσεως, αλλά ως η έσχατη δυνατότητα του διαδίκου να ανατρέψει μια άδικη απόφαση. Έτσι, είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά και αναγκαία η αναζήτηση της ασφάλειας δικαίου με την ύπαρξη δίκαιων αποφάσεων, εντός ενός οριοθετημένου χρονικού και τυπικού πλαισίου, ώστε να μην διαταράσσεται αενάως η κοινωνική ειρήνη. Κατά τα ανωτέρω, η αναψηλάφηση φαίνεται το καταλληλότερο από τα ένδικα μέσα για να καταδείξει τον σκοπό της πολιτικής δίκης, την πραγμάτωση ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου ως αντικειμενικής ενότητας.
Συνεπώς, η προθεσμία της αναψηλάφησης αποτελεί τον κεντρικό άξονα επί του οποίου ισορροπούν από την μία πλευρά η αναζήτησης της αλήθειας και της ουσιαστικής δικαιοσύνης και από την άλλη η επιτευχθείσα δια του δεδικασμένου ασφάλεια δικαίου. Για την εξισορρόπηση αυτή, ο νομοθέτης επέλεξε μεν την πρόβλεψη καταχρηστικής και γνήσιας προθεσμίας, όπως στα λοιπά ένδικα μέσα, αλλά σηματοδότησε την εκκίνηση της προθεσμίας από διαφορετικό χρονικό σημείο ανάλογα με τον προβλεπόμενο λόγο. Άλλοτε το εύρος της προθεσμίας διαφέρει ανάλογα με το αντικείμενο της διαφοράς.
Στην παρούσα εργασία, προς ανάδειξη της προβληματικής επί των προθεσμιών της αναψηλάφησης, αναπτύσσεται αρχικά η διάκριση των προθεσμιών σε γνήσιες και καταχρηστικές και οι συνέπειες αυτής της διάκρισης. Ακολούθως, παρουσιάζεται η ιδιαιτερότητα των προθεσμιών στο ένδικο μέσο της αναψηλάφησης και γίνεται μια σύγκριση αυτών με τις προθεσμίες στην αίτηση αναθεωρήσεως του δημοσίου δικονομικού δικαίου, καθώς και με τις προθεσμίες της αναψηλάφησης σε άλλες έννομες τάξεις. Εκτενής αναφορά γίνεται στην γνήσια προθεσμία που προβλέπεται για κάθε λόγο αναψηλάφησης, όπως και στην καταχρηστική προθεσμία, αλλά και στα ζητήματα που ανακύπτουν από την συσχέτιση των προθεσμιών αυτών. Επιπροσθέτως, αναλύεται η προβλεπόμενη προθεσμία στην περίπτωση θανάτου του νομιμοποιούμενου και η προβληματική σχετικά με την επιταγή αναφοράς της τήρησης της προθεσμίας στο δικόγραφο και τα προβλεπόμενα αποδεικτικά μέσα. Επιπλέον, γίνεται λόγος για την κατά κανόνα απουσία ανασταλτικού αποτελέσματος της προθεσμίας άσκησης αναψηλάφησης και οι δυνατότητες κατ’ εξαίρεσης χορήγησής του. Τέλος, αναφέρονται οι συνέπειες απώλειας της προθεσμίας και η δυνατότητα επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό Δικονομικό Δίκαιο (Πολιτική Δικονομία)
Λέξεις-κλειδιά:
Αναψηλάφηση, προθεσμία, γνήσια, αποκλειστική, καταχρηστική, πρόσθετοι λόγοι, έναρξη, λήξη, διακοπή, αναστολή, ένδικο μέσο, θάνατος, ποινική απόφαση, αντιφατικό δεδικασμένο, νέο έγγραφο, πληρεξουσιότητα, αναγνωριστική απόφαση, ψεύδος, πλαστότητα, λόγοι αναψηλάφησης, δικονομικοί, ουσιαστικοί, ανασταλτικό αποτέλεσμα, σκοπός αναψηλάφησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
69
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ - ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗΣ.pdf (585 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο