The Role and Function of Homeric Δημιοεργοί

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3260053 77 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φιλολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Σύμοντς Κάρεν Νταϊάνα Κάρρολλ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικολέττα Καναβού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Δημήτριος Καραδήμας, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Βασίλειος Λεντάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Στέφανος Ματθαίος, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Ευγενία Μακρυγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Μαριάννα Θωμά, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The Role and Function of Homeric Δημιοεργοί
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος και η λειτουργία των ομηρικών δημιοεργών
Περίληψη:
Η λέξη δημιουργός/δημιοεργός απαντά για πρώτη φορά στην αρχαία ελληνική γραμματεία στην ομηρική ποίηση, όπου αναφέρεται σε μία τάξη εξειδικευμένων λειτουργών, η οποία περιλαμβάνει μάντεις, θεραπευτές, τεχνίτες, αοιδούς και κήρυκες. Οι δημιοεργοί περιγράφονται στον Όμηρο ως καλοδεχούμενοι ξένοι, περιζήτητοι από διαφόρους δήμους για τις πολύτιμες δεξιότητές τους. Η διατριβή μου επικεντρώνεται στη διερεύνηση του ρόλου και της λειτουργίας στα ομηρικά έπη της επαγγελματικής αυτής τάξης των δημιοεργών, στην οποία φαίνεται να ανήκει και ο ίδιος ο ποιητής-αφηγητής ως αοιδός-δημιοεργός.

Εκκινώντας από μία ετυμολογική μελέτη της λέξης δημιοεργός, στην οποία εξετάζονται τα επιμέρους γλωσσικά στοιχεία του εν λόγω όρου, δηλαδή οι λέξεις δῆμος και ἔργον, με αναφορά επίσης στο μυκηναϊκό υπόβαθρό τους, υποστηρίζω ότι η ιδέα της δημιουργικότητας που συνδέεται με τη μεταγενέστερη χρήση της λέξης δημιουργός είναι ήδη εμφανής στον Όμηρο. Σύμφωνα με το επιχείρημά μου, στα ομηρικά έπη η δράση των δημιοεργών εμπεριέχει τον στοχευμένο και λειτουργικό μετασχηματισμό πρώτων υλών όπως το ξύλο και τα μέταλλα, καθώς και ιστοριών, οιωνών, οραμάτων κ.λπ. σε καλοδουλεμένα και λειτουργικά έργα. Τέτοια έργα αποτελούν είτε απτά τεχνουργήματα είτε έγκυρες δημόσιες δηλώσεις και παραστάσεις με κοινωνικό προσανατολισμό, όπως άλλωστε η ίδια η λέξη δημιοεργός υποδηλώνει.

Υποστηρίζω ότι στον Όμηρο, ο όρος αυτός αναφέρεται σε πρόσωπα που προσφέρουν κοινωφελές έργο. Ανεξάρτητα από εξειδίκευση, η κάθε κατηγορία ομηρικών δημιοεργών προσδιορίζεται από τη συνεισφορά της στην κοινωνική συνοχή και ευημερία. Συγκεκριμένα, δείχνω πως οι ομηρικοί δημιοεργοί μεσολαβούν μεταξύ μεμονωμένων προσώπων αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων και θεών. Δεν είναι απλώς εξειδικευμένοι επαγγελματίες ή τεχνίτες που αποσκοπούν στον βιοπορισμό, αλλά συντελεστές ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και άνθηση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η διατριβή μου περιλαμβάνει ενδελεχή προσωπογραφική μελέτη συγκεκριμένων χαρακτήρων που ανήκουν στις διάφορες κατηγορίες ομηρικών δημιοεργών. Εκτός από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες που ανήκουν στις αναφερθείσες κατηγορίες δημιοεργών, εξετάζω επίσης και χαρακτήρες όπως ο Οδυσσέας, η Ελένη, η Κασσάνδρα κ.ά., των οποίων η δραστηριότητα παρομοιάζεται με εκείνη των δημιοεργών. Υπογραμμίζω ότι η ομηρική απεικόνιση των δημιοεργών είναι αποκαλυπτική και της αντίληψης του ποιητή-αφηγητή για τη θέση και τον ρόλο της δικής του τέχνης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
αρχαία επαγγέλματα, δημιουργός, έπος, Οδυσσέας, Όμηρος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
484
Αριθμός σελίδων:
528
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-27.

SymondsK_Δδιατριβή.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-27.