Development of advanced methodologies based on High Resolution Mass Spectrometry for food of animal origin authenticity characterization

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3260112 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κρητικού Αναστασία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαριλένα Δασενάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Οικονόμου, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Χρήστος Κόκκινος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αθηνά Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Προεστός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of advanced methodologies based on High Resolution Mass Spectrometry for food of animal origin authenticity characterization
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη προηγμένων μεθοδολογιών βασισμένων σε Φασματομετρία Μαζών Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας για τον χαρακτηρισμό αυθεντικότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης
Περίληψη:
Η οικονομικά υποκινούμενη αντικατάσταση συστατικών των τροφίμων με πιο άφθονες και φθηνότερες, έχει οδηγήσει σε επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης αναλυτικών μεθοδολογιών για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας τους. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικότερα εκείνα που φέρουν ενδείξεις όπως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων δόλιων πρακτικών λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας και της ευρείας κατανάλωσής τους. Ως προς αυτή την πτυχή, έχει θεσπιστεί ένα ευρύ φάσμα κανονισμών για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και την προστασία των καταναλωτών, ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη βελτίωση των υπαρχουσών μεθοδολογιών. Η Φασματομετρία Μαζών Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας (HMRS) αποτελεί μείζονος σημασίας αναλυτική τεχνική ως προς τη συνεισφορά της σε ζητήματα αυθεντικότητας, παρέχοντας γρήγορα, αναπαραγώγιμα και αξιόπιστα αποτελέσματα.
Σε αυτή τη διατριβή, παρουσιάζεται μια εκτενής εισαγωγή στις μελέτες αυθεντικότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης με βάση τις ωμικές προσεγγίσεις, καθώς και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο. Περιγράφονται αναλυτικά οι υπάρχουσες HRMS μεθοδολογίες σε συνδυασμό με χημειομετρικά εργαλεία, ενώ παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στις δυνατότητες των σύγχρονων HRMS τεχνικών. Το πειραματικό μέρος αποτελείται από τα ακόλουθα τρία μέρη: (i) Αξιοποίηση τεχνολογίας MALDI-HRMS για την ανάπτυξη γρήγορων και αξιόπιστων προηγμένων μεθοδολογιών για τη διερεύνηση αυθεντικότητας γαλακτοκομικών προϊόντων (Κεφάλαιο 3), (ii) RP- & HILIC-HRMS αναλυτικές πλατφόρμες 3D-μεταβολομικής για μελέτες αυθεντικότητας γαλακτοκομικών προϊόντων (Κεφάλαιο 4) και (iii) Στοχευμένη και μη στοχευμένη 4D-μεταβολομική για τη διερεύνηση αυθεντικότητας ζωικών μυϊκών ιστών, αξιοποιώντας RP- & HILIC-HRMS αναλυτικές πλατφόρμες ενσωματωμένες με Φασματομετρία Ιοντικής Ευκινησίας (LC-TIMS-TOFMS) (Κεφάλαιο 5).
Η αξιοποίηση των HRMS μεθοδολογιών, που παρουσιάζεται σε αυτή τη διατριβή, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ολιστικών προσεγγίσεων τεκμηρίωσης της αυθεντικότητας, συμβάλλοντας στην διαλεύκανση του περίπλοκου αναλυτικού τοπίου, όσον αφορά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Τρόφιμα ζωικής προέλευσης, Αυθεντικότητα, HRMS, Foodomics, Νοθεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
12
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
163
Αριθμός σελίδων:
237
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-01-31.

PhD Thesis_Kritikou_vfinal_Pergamos.pdf
7 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-01-31.

 


PhD Electronic Supplementary Material_Kritikou_vfinal_Pergamos.pdf
928 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-01-31.