Το ζήτημα της συναίνεσης και λήψης αποφάσεων στους ανοϊκούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:3261170 133 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Ηθική
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κοτίση Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Χωριανοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Κορμάς, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το ζήτημα της συναίνεσης και λήψης αποφάσεων στους ανοϊκούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το ζήτημα της συναίνεσης και λήψης αποφάσεων στους ανοϊκούς ασθενείς
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται σημαντικά και επίκαιρα ηθικά ζητήματα της Εφαρμοσμένης Ηθικής και του ιδιαίτερου κλάδου της, της ιατρικής ηθικής και πιο συγκεκριμένα, θέματα που ανακύπτουν κατά τη λήψη αποφάσεων για άτομα που πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια. Πριν από κάθε απόφαση που αφορά την υγεία του ασθενούς επιδιώκεται η επίτευξη μιας ηθικά ενημερωμένης συναίνεσης του τελευταίου που στηρίζεται σε βασικές ηθικές αρχές οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιατρικής ηθικής. Εκτός από τη σταδιακή γνωστική απώλεια που προκαλείται από την άνοια, όροι όπως η ευαλωτότητα και η εξάρτηση χαρακτηρίζουν τη ζωή του ασθενούς η οποία συνοδεύεται από την αίσθηση της σταδιακής απώλειας της προσωπικότητάς του. Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη τόσο των ιατρών αλλά και των οικείων, ώστε οι σχετικές αποφάσεις να μην εξαναγκάζουν τη βούληση του ασθενούς, αλλά να σέβονται τα δικαιώματα και τις επιθυμίες του, στρέφουμε τη συζήτηση γύρω από το θέμα της περιορισμένης αυτονομίας μέσα από τις φιλοσοφικές θεωρίες της προσωπικής ταυτότητας.
Παράλληλα, η συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της ενημερωμένης συναίνεσης φανερώνει τη σημασία που έχει για τον ανοϊκό ασθενή η διατήρηση της αξιοπρέπειάς του, η οποία δεν χάνεται ακόμα και στα καταληκτικά στάδια της νόσου όπου οι αποφάσεις είναι δηλωτικές εκφράσεις της προσωπικής αφήγησης του βίου και των αντιλήψεών του για τη ζωή και τον θάνατο. Μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται όταν οι ηθικές αρχές συγκρούονται μεταξύ τους και ο ιατρός πρέπει εκτός από τις επιστημονικές εκτιμήσεις του να λάβει υπόψη τις αξίες του ίδιου του ασθενούς, που όταν δε δύναται πλέον να τις εκφράσει, τις «κατοχυρώνει» μέσα από τις προγενέστερες οδηγίες. Είναι όμως αρκετή η ηθική δικαιολόγηση των οδηγιών για την προάσπιση της υγείας των ευάλωτων ασθενών; Πώς μπορούμε εν τέλει να διαφυλάξουμε το σεβασμό προς το πρόσωπό τους και την αποτροπή της αυθαίρετης μεταχείρισής τους; Ερωτήματα τα οποία επιχειρούμε να απαντήσουμε στα κεφάλαια που ακολουθούν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις-κλειδιά: άνοια- ανοϊκοί ασθενείς, ενημερωμένη συναίνεση, αυτονομία, αφήγημα βίου, προγενέστερες οδηγίες, ιατρική ηθική, εφαρμοσμένη ηθική, ανθρώπινα δικαιώματα, ευθανασία, ευαλωτότητα, ηθική της φροντίδας, αξιοπρέπεια.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
180
Αριθμός σελίδων:
163
Το_ζήτημα_της_συναίνεσης_και_λήψης_αποφάσεων_στους_ανοϊκούς_ασθενείς.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο