Νεότερα δεδομένα στην υποστήριξη ωχρινικής φάσης σε φρέσκους και κατεψυγμένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3274288 43 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εμβρυομητρική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Δουβλέτης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πανουλής Κωνσταντίνος,Καθηγητής,Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Μακάριος Ελευθεριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Καλαμπόκας,Επίκουρος Καθηγητής,Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νεότερα δεδομένα στην υποστήριξη ωχρινικής φάσης σε φρέσκους και κατεψυγμένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νεότερα δεδομένα στην υποστήριξη ωχρινικής φάσης σε φρέσκους και κατεψυγμένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Σχεδόν 5 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί μετά απόυποβοηθούμενη σύλληψη (IVF/ICSI) και ηζήτηση αυξάνεται. Ησχολαστική διέγερση των ωοθηκών και η καλά προγραμματισμένηυποστήριξη της ωχρινικής φάσης είναι τα ορόσημα της επιτυχίας της θεραπείας. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν η συστηματική ανασκόπηση των πλέον πρόσφατων δεδομένων αναφορικά με την υποστήριξη της ωχρινικής φάσης σε φρέσκους κα κατεψυγμένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μέθοδος: Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του PRISMΑ, στη βάση δεδομένων Pubmed, ενώ η βιβλιογραφική αναζήτηση έγινε με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιά, και κριτηρίων καταλληλότητας βάσει των οποίων κάθε μελέτη αξιολογήθηκε.
Αποτελέσματα: Το αρχικό βήμα της βιβλιογραφικής αναζήτησης οδήγησε σε 259 μελέτες, ενώ με την αφαίρεση των μη σχετικών μελετών και την εφαρμογή των κριτηρίων εισαγωγής και αποκλεισμού, οι μελέτες που τελικώς συμπεριλήφθηκαν ήταν 24. Ανάμεσά τους συμμετείχαν 19.680 γυναίκες που προέβησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η πλειοψηφία των μελετών ήταν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (20/24), και οι οποίες δημοσιεύτηκαν από το 2018 ως το 2022. Οι μελέτες επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση της οδού χορήγησης προγεστερόνης, την ποσότητα και τη στιγμή της χορήγησης, καθώς και τη χρήση ανταγωνιστών αναλόγων της. Τα ευρήματα ήταν μάλλον αντικρουόμενα σε όλες τις θεματικές που αναδείχθηκαν, αφού σε πολύ λίγες βρέθηκαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.
Συμπεράσματα: Μελλοντικές έρευνες με μεγαλύτερα δείγματα, και με ποιο αυστηρό σχεδιασμό θα μπορέσουν να αποδώσουν εγκυρότερα αποτελέσματα. Πέραν της προαγωγής της ίδιας της επιστήμης, ισχυρότερες επιστημονικές ενδείξεις θα βελτιώσουν και την εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε γυναίκα που στρέφεται προς την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εξωσωματική γονιμοποίηση, Προγεστερόνη, Ωχρινική φάση, Φρέσκοι κύκλοι, Κατεψυγμένοι κύκλοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
68
Nikolaos_Douvletis_MSc.pdf (544 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο