Αξιολόγηση της συμμόρφωσης στο θεραπευτικό πρόγραμμα παιδιών σχολικής ηλικίας και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Διπλωματική Εργασία uoadl:3275920 39 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νοσηλευτική Διαχείριση Παιδιών και Ενηλίκων με Σακχαρώδη Διαβήτη
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ροηλίδου Φιλοθέη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Μάτζιου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλαχιώτη Ευφροσύνη, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, ΕΚΠΑ
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής , Νοσηλευτική σχολή , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της συμμόρφωσης στο θεραπευτικό πρόγραμμα παιδιών σχολικής ηλικίας και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της συμμόρφωσης στο θεραπευτικό πρόγραμμα παιδιών σχολικής ηλικίας και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Ο τακτικός αυτοέλεγχος του σακχάρου αίματος , η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν τους τρεις κύριους πυλώνες του θεραπευτικού προγράμματος ενός παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (ΣΔΤ1). Η επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου συνδέεται άμεσα με το βαθμό συμμόρφωσης στο θεραπευτικό πλάνο.
Σκοπός:
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση και αξιολόγηση της συμμόρφωσης παιδιατρικών ασθενών με ΣΔΤ1 στο θεραπευτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το εργαλείο SCPI (Skills Confidence and Preparedness Index).
Υλικό και Μέθοδος:
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 60 παιδιά και έφηβοι με ΣΔΤ1 μέσης ηλικίας 11 έτη και διάρκειας νόσου 4,5 έτη, οι οποίοι παρακολουθούνται στα εξωτερικά διαβητολογικά ιατρεία του Γ.Ν Παίδων «Αγία Σοφία». Αρχικά πραγματοποιούνταν για κάθε ασθενή μετρήσεις των σωματομετρικών του στοιχείων (ύψος , βάρος σώματος) και υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ). Επιπλέον καταγράφηκαν τα επίπεδα της γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ο αριθμός των υπογλυκαιμιών σε ένα μήνα και τι μορφή θεραπείας ακολουθούν. Τέλος ζητήθηκε από τους ασθενείς να απαντήσουν στο ειδικά διαμορφωμένο έντυπο αξιολόγησης συμμόρφωσης SCPI. Ειδικότερα το SCPI αποτελείται από 23 ερωτήσεις και μετράει τρία βασικά στοιχεία της αυτοφροντίδας ασθενούς με διαβήτη. Αποτελείται από τρεις ενότητες ερωτήσεων που υπάγονται στις παρακάτω κατηγορίες : 1) 9 ερωτήσεις γνώσης 2) 7 ερωτήσεις αυτοπεποίθησης 3) 7 ερωτήσεις ετοιμότητας. Κάθε ερώτηση περιλαμβάνει μία κλίμακα 7 επιπέδων από το «συμφωνώ απολύτως» μέχρι το «διαφωνώ απολύτως».
Αποτελέσματα
Από τη μελέτη προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία ενός παιδιού τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχει υψηλότερη συνολική βαθμολογία στο SCPI. Επιπλέον, η διάρκεια νόσου συσχετίζεται στατιστικώς σημαντικά και θετικά με τη συνολική βαθμολογία. Υψηλότερη βαθμολογία παρατηρήθηκε και στα παιδιά που ήταν καλύτερα ρυθμισμένα με τιμές γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης εντός των φυσιολογικών ορίων και λιγότερο αριθμό υπογλυκαιμιών κάθε μήνα.
Συμπεράσματα
Η συμμόρφωση στο θεραπευτικό πλάνο έχει άμεση σχέση με τη διαχείριση του διαβήτη ενός παιδιού. Τα παιδιά με καλύτερη συμμόρφωση, και μεγαλύτερη βαθμολογία στο SCPI ήταν καλύτερα ρυθμισμένα με μικρότερο σύνολο υπογλυκαιμιών και καλύτερη τιμή γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση της συμμόρφωσης ενός παιδιού σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώστε να προσαρμόζεται το πλάνο θεραπείας αλλά και εκπαίδευσης ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμμόρφωση, Παιδιά , Έφηβοι, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, Θεραπευτικό πλάνο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
92
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ τελικο.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.