Study of the bioactive content of olive oil products and by-products using high resolution mass spectrometry

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3281628 62 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-28
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κατσιάνου Παναγιώτα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1. Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
2. Δρ. Αναστάσιος Οικονόμου, Καθηγητής ΕΚΠΑ
3. Δρ. Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
4. Δρ. Χρήστος Κόκκινος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
5. Δρ. Χαράλαμπος Προεστός, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
6. Δρ. Βασίλειος Βαλδραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
7. Δρ. Μαριλένα Δασενάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Study of the bioactive content of olive oil products and by-products using high resolution mass spectrometry
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη του βιοδραστικού περιεχομένου προϊόντων και παραπροϊόντων ελαιουργίας με χρήση φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας
Περίληψη:
Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και τα δύο καταναλώνονται εκτενώς σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέονται με τη μακροζωία και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών. Όσον αφορά το πρώτο, η παραγωγή του δημιουργεί τεράστιο αριθμό αποβλήτων (φύλλα ελιάς, ελαιοπυρήνα και κατσίγαρο) τα οποία χαρακτηρίζονται από μεγάλη φυτοτοξική δράση, προκαλώντας περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο το οικοσύστημα. Από την άλλη πλευρά, η σημασία των επιτραπέζιων ελιών είναι μάλλον υποτιμημένη παρά τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τη χημική τους σύσταση. Επίσης, υπάρχει ένα κενό στη βιβλιογραφία τόσο όσον αφορά το βιοδραστικό προφίλ ορισμένων σημαντικών ποικιλιών ελιάς της Ελλάδας, όπως η Κολοβή από τη Λέσβο, όσο και για την επίδραση των διαφορετικών μεθόδων εκπίκρανσης στο επίπεδο των φαινολικών ενώσεων που βρίσκονται στα τελικά προιόντα.
Έτσι, ο γενικός στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών βασισμένων στο LC-QTOFMS για τnν εύρεση του φαινολικού προφίλ επιτραπέζιων ελιών και παραπροϊόντων ελαιολάδου, αναδεικνύοντας τη θρεπτική τους αξία και την αντιοξειδωτική τους ικανότητα, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη χρήση των προαναφερθέντων μεθοδολογιών, πραγματοποιήθηκε ένας ολοκληρωμένος χαρακτηρισμός των ποικιλιών ελιάς της Λέσβου με την εφαρμογή των προσεγγίσεων της στοχευμένης και ύποπτης σάρωσης ενώ ταυτόχρονα μελετήθηκε διεξοδικά το φαινολικό προφίλ των ελιών στις διάφορες διεργασίες εκπίκρανσης με βάση μόνο ποσοτικά δεδομένα [Κεφάλαιο 3]. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός επιτραπέζιων ελιών που έχουν υποστεί δύο διαφορετικές μορφές εκπίκρανσης (φυσικός και χημικός) χρησιμοποιώντας διεργασίες στοχευμένης και μη στοχευμένης σάρωσης, ενώ επιλέχθηκαν χαρακτηριστικοί δείκτες για τη μετέπειτα διαφοροποίησή τους με την περαιτέρω σύζευξη του HRMS με τη χημειομετρία [Κεφάλαιο 4]. Τέλος, εφαρμόστηκαν προσεγγίσεις στοχευμένης και ύποπτης σάρωσης για την αξιολόγηση του μεταβολικού προφίλ των παραπροιόντων του ελαιόλαδου προερχόμενων από τις ίδιες ποικιλίες ελιάς της Λέσβου [Κεφάλαιο 5].
Είναι ισχυρή μας πεποίθηση ότι αυτές οι μεθοδολογίες HRMS που αναπτύχθηκαν καθώς και τα εξαχθέντα, από τις μελέτες, πειραματικά δεδομένα θα συμβάλουν στην προώθηση των ελιών του Βορείου Αιγαίου, στην επιλογή της πιο αποτελεσματικής μεθόδου εκπίκρανσης και στην αξιοποίηση των παραπροιότων τους ελαιολάδου σε διάφορες εφαρμογές μειώνοντας τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φαινολικές Ενώσεις, μεταβολομική, στοχευμένη σάρωση, ύποπτη σάρωση, μη στοχευμένη σάρωση, φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας, υγροχρωματογραφία συζευγμένη με ανιχνευτή μάζας τετραπόλου χρόνου πτήσης, πορείες εκπίκρανσης, επιτραπέζιες ελιές, παραπροϊόντα ελαιοποίησης, χημειομετρία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
10
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
195
Αριθμός σελίδων:
244
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2028-03-03.

PhD Thesis_Panagiota Katsianou.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2028-03-03.

 


PhD Katsianou_Supplementary Material.zip
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2028-03-03.