Η εικόνα των γυναικών επιστημόνων στο διαδίκτυο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3285252 31 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Διαδικτυακής (online) Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-06
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Πρωτοπαπά Μαρία-Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Κατσιαμπούρα, επικ. καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εικόνα των γυναικών επιστημόνων στο διαδίκτυο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εικόνα των γυναικών επιστημόνων στο διαδίκτυο
Περίληψη:
Το ζήτημα του φύλου, έχει προκύψει στην ιστορία των επιστημών, διά της απουσίας των γυναικών, στο μεγαλύτερο χρονικό της εύρος. Οι κοινωνικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις θεωρητικές επαναπροσεγγίσεις του τελευταίου αιώνα δείχνουν να εντοπίζουν αυτό το πρόβλημα και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με την αιτία αυτής της απουσίας γυναικών επιστημόνων στη συμβολή στην επιστημονική γνώση, καθώς και καίρια ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου αποκλεισμού.
Η προσθήκη στην εξίσωση των νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο με τις νέες δυνατότητες και εργαλεία, φέρνει υπό νέο πρίσμα τόσο τους λόγους υποεκπροσώπησης των γυναικών επιστημόνων, όσο και τον τρόπο που αυτές παρουσιάζονται σε παραδοσιακά και κατ’ επέκταση και στα νέα μέσα. Δεδομένα όπως η εμφάνιση, το επιστημονικό έργο, το φύλο, η φυλή, οι παραδόσεις, και η ιεραρχία, είναι όλα στοιχεία που έχουν ερευνηθεί στην προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την τρέχουσα σχέση μεταξύ νέων τεχνολογικών μέσων και γυναικών επιστημόνων.
Οι νέες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν δώσει νέο πεδίο έρευνας γιατί παρόλο που η στερεοτυπική αντίληψη για τις γυναίκες καλά κρατεί, ωστόσο, δημιουργούν ένα περιβάλλον δυνάμει χωρίς αποκλεισμούς, με δυνητική κατάλυση των παραδοσιακών φραγμών της έμφυλης ανισότητας. Τα κοινωνικά δίκτυα συγκεκριμένα, έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει τα μέσα για σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, για δημιουργία κοινοτήτων και για νέες δυνατότητες στις γυναίκες να αναδείξουν το έργο τους, αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν χωρίς περιορισμούς.
Η αφάνεια των γυναικών στο διαδίκτυο, χρίζει στοχευμένης και οργανωμένης αντιμετώπισης, με συστηματική ενίσχυση της παρουσίας γυναικών που ασχολούνται με την επιστήμη, εστιάζοντας στο έργο τους και τα πραγματικά χαρακτηριστικά που καθόρισαν την πορεία τους στον κλάδο τους. Στόχος αυτής της εργασίας είναι η διερεύνηση της υποεκπροσώπησης τους στο διαδίκτυο και η παράθεση των χαρακτηριστικών που φέρει η παρουσίαση τους στα νέα μέσα καθώς και οι επιρροές της υιοθέτησης συγκεκριμένων τρόπων έκθεσης τους για τις μελλοντικές γενιές γυναικών επιστημόνων.
Συνεπάγεται, ότι η παρουσίαση των γυναικών επιστημόνων στις νέες διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ένα φαινόμενο σχετικά άγνωστο, που εμπεριέχει μεν στοιχεία από την παρουσίαση τους σε παλαιότερα μέσα, όμως τα νέα δεδομένα επιφέρουν κοινωνικές επιπτώσεις των οποίων το εύρος και το βάθος δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
γυναίκα, επιστήμη, διαδίκτυο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η εικόνα των γυναικών επιστημόνων στο Διαδίκτυο.pdf
835 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.