Η χρήση αυτόλογων αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων 2ης γενιάς και αυξητικών παραγόντων στην κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση και στην εμφυτευματολογία. Συστηματική ανασκόπηση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3286236 65 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οδοντοφατνιακή Χειρουργική
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-06
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Χλιαουτάκης Αγαμέμνων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεολόγη - Λυγιδάκη Νάντια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Γκουτζάνης Λάμπρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κολόμβος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση αυτόλογων αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων 2ης γενιάς και αυξητικών παραγόντων στην κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση και στην εμφυτευματολογία. Συστηματική ανασκόπηση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση αυτόλογων αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων 2ης γενιάς και αυξητικών παραγόντων στην κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση και στην εμφυτευματολογία. Συστηματική ανασκόπηση.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα 2ης γενιάς (PRF) έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των κλινικών την τελευταία 10ετία, καθώς παρουσιάζουν κάποια πλεονεκτήματα των αυτόλογων μοσχευμάτων σε συνδυασμό με μειωμένη νοσηρότητα αφού λαμβάνονται μόνο με μια αιμοληψία. Το PRF έχει μελετηθεί σε πολλούς τους τομείς της αναγεννητικής οδοντιατρικής με ιδιαίτερη επιτυχία στην προεμφυτευματική χειρουργική, την εμφυτευματολογία και την περιοδοντολογία. Το PRF έχει μελετηθεί σαν μοναδικό μοσχευματικό υλικό ή και σε συνδυασμό με άλλα παραδοσιακά υλικά με σκοπό την ανάπλαση σκληρών και μαλακών ιστών. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές δημοσιεύσεις τεκμηριώνοντας διάφορες τεχνικές παρασκευής του και η χρήση του στην χειρουργική του στόματος φαίνεται να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Σκοπός: Πρόκειται για συστηματική ανασκόπηση με σκοπό να μελετηθεί η επίδραση των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων 2ης γενιάς στην ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου, την κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση, την διατήρηση του μετεξακτικού φατνίου, την σταθερότητα των εμφυτευμάτων και την οστεοενσωμάτωση τους.
Υλικά και μέθοδοι: Έγινε ηλεκτρονική αναζήτηση με λέξεις κλειδιά σε τρεις βάσεις δεδομένων (MEDLINE, EMBASE and Cochrane) και επελέγησαν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες (RCTs) οι οποίες ήταν στην αγγλική γλώσσα και πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής-αποκλεισμού, χωρίς χρονικό περιορισμό δημοσίευσης.
Αποτελέσματα: Συνολικά 26 άρθρα συμπεριελήφθησαν και αναλύθηκαν. Τα άρθρα χωρίστηκαν σε τέσσερις υποκατηγορίες αναλόγως την κλινική πράξη που ανέλυαν: α) ανύψωση εδάφους του ιγμορείου, β) διατήρηση μετεξακτικού φατνίου, γ) κατευθυνόμενη οστική ανάπλαση και δ) τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Μετα-ανάλυση πραγματοποιήθηκε μόνο σε 14 από τα άρθρα, καθώς τα υπόλοιπα 8 αποκλείστηκαν λόγω ανομοιογένειας των λοιπών δεδομένων.
Στην ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου, είτε με την ανοικτή είτε με την κλειστή μέθοδο, όταν έγινε χρήση PRF σε συνδυασμό με παραδοσιακό μόσχευμα, όπως ξενομόσχευμα ή αλλομόσχευμα, παρατηρήθηκε αύξηση στο νεοσχηματισθέν οστούν και μείωση του υπολειπόμενου μοσχεύματος. Στην διατήρηση του μετεξακτικού φατνίου η χρήση μόνο PRF έδειξε ελάττωση της απορρόφησης του πλάτους και του παρειακού πετάλου, συγκριτικά με την φυσιολογική επούλωση. Όσον αφορά την κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση ταυτοποιήθηκαν μόνο δύο άρθρα τα οποία αναλύθηκαν περιγραφικά. Σχετικά με την θεραπεία με οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα παρατηρήθηκε καλύτερη σταθερότητα και μεγαλύτερες τιμές ISQ όταν έγινε η χρήση PRF.
Συμπεράσματα: Ο αριθμός των μελετών που αναλύθηκαν στην παρούσα εργασία είναι περιορισμένος. Από τα δεδομένα που αναλύθηκαν φάνηκε μια ευεργετική επίδραση του PRF στην δημιουργία περισσότερου νέου οστού, την επιτάχυνση της επούλωσης και της οστεοενσωμάτωσης. Βέβαια, περισσότερες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η ευεργετική δράση του PRF στην χειρουργική στόματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεμβράνη ινικής, Αυξητικοί παράγοντες, Κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση, Ανύψωση εδάφους ιγμορείου άντρου, Οδοντικά εμφυτεύματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
95
Chliaoutakis_Agamemnon_Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο