Μηνιγγιώματα ενηλίκων μετά απο ακτινοθεραπεία ΚΝΣ σε παιδική ηλικία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3287089 31 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική και Πειραματική Νευροχειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-07
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μπαζάνη Παρθένα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλαματιανός Θεοδόσης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στράντζαλης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτσαρνάκης Χρήστος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μηνιγγιώματα ενηλίκων μετά απο ακτινοθεραπεία ΚΝΣ σε παιδική ηλικία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μηνιγγιώματα ενηλίκων μετά απο ακτινοθεραπεία ΚΝΣ σε παιδική ηλικία
Περίληψη:
Σκοπός: Η εντόπιση και ανάλυση των δεδομένωνασθενών που εμφάνισαν μηνιγγιώμα εγκεφάλου στην ενήλικη ζωή τους ενώ είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία του Κ.Ν.Σ. στην παιδική τους ηλικία ως μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης παθήσεων όπως η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, το λέμφωμα Hodgkin ή οι αρχέγονοινευρο-εξωδερματικοί όγκοι. Η διεθνής βιβλιογραφία αναγνωρίζει τα μηνιγγιώματα αυτά ως «Μηνιγγιώματα Σχετιζόμενα με την Ακτινοβολία-RadiationinducedMeningioma (RIA)».
Yλικό - Μέθοδος:Στην παρούσα μελέτη η ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Α΄ Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χρησιμοποιήθηκε για την εντόπιση ασθενών με μηνιγγίωμα σχετιζόμενο με ακτινοβολία, στο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2000 έως τον Σεπτέμβριο 2021. Από την μελέτη εξαιρέθηκαν ασθενείς οι οποίοι εμφάνισαν μηνιγγιώμα χωρίς προγενέστερη ακτινοβόληση του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Απότελεσματα:Στην παρούσα μελέτη εντοπίστηκαν 13 ασθενείς με μηνιγγίωμα σχετιζόμενο με την ακτινοβολία.Οκτώ(8) άνδρες και πέντε (5) γυναίκες ηλικίας 21 έως 46 ετών με μέση ηλικία τα32,7 έτη, οι οποίοι παρουσίασαν μηνιγγίωμα στην ενήλικη ζωή σχετιζόμενο με ακτινοβολία στην παιδική ηλικία. Από τους οκτώ άνδρες ασθενείς έξι ακτινοβολήθηκαν λόγω οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και δύο λόγω αρχέγονου νευρο-εξωδερματικού όγκου. Από τις πέντε γυναίκες ασθενείς, οι τρεις ακτινοβολήθηκαν λόγω οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, μία ασθενής ακτινοβολήθηκε λόγω αστροκυτώματος και μία λόγω αρχέγονου νευρο-εξωδερματικού όγκου. Ο μέσος χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της ακτινοβολίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και της διάγνωσης μηνιγγιώματοςήταν 32 έτη.Η θέση εντόπισης των μηνιγγιωμάτων ήταν στην κυρτότητα του εγκεφάλου (Ν=4), στην πτέρυγα του σφηνοειδούς οστού (Ν=1), παραοβελιαία (Ν=4), εντός του κοιλιακού συστήματος (Ν=1) και στον κροταφικό λοβό(Ν=2). Ένας ασθενής παρουσίασε πολλαπλά μηνιγγιώματα τόσο στην κυρτότητα όσο και παραοβελιαία.
Συμπεράσματα:Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ως η πιο συχνή πρωτοπαθής νόσος καθώς και ο αυξημένος λόγος ανδρών:γυναικών, ημικρότερη μέση ηλικία και τα αυξημένα ποσοστά πολλαπλών μηνιγγιωμάτωνσε σύγκριση με ασθενείςπου αναπτύσσουν μηνιγγίωμα αυτόματαείναι μερικά από τα ευρήματα της παρούσας μελέτης τα οποία συμφωνούν με εκείνα στη διεθνή βιβλιογραφία για τα μηνιγγιώματα ενηλίκων σχετιζόμενα με ακτινοβολία στην παιδική ηλικία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Mηνιγγίωμα, Aκτινοθεραπεία, Oξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, Aρχέγονος νευρο-εξωδερματικός όγκος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
40
Mpazani Parthena MSc pdf.pdf (414 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο